Sundhedsstyrelsen skifter kurs og anbefaler nu vaccination af gravide og ammende

Sundhedsstyrelsen ændrer sine anbefalinger om vaccination af gravide og ammende.

(ARKIV) Gravid kvinde i 32. uge, fredag den 26. juli 2019. I flere europæiske lande og USA ventes færre småfolk at komme til verden næste år. I eksempelvis USA kan antallet af fødsler falde med med op til 500.000. Det skriver Ritzau, torsdag den 17. december 2020.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hidtil har Sundhedsstyrelsen ikke anbefalet gravide og ammende at blive vaccineret mod corona, fordi vaccinerne ikke har været godkendt til denne gruppe.

Men efter en gennemgang af data fra udlandet og kritik fra blandt andre landets fødselslæger og gynækologer, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at de lader sig vaccinere.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen skriver i pressemeddelelsen, at styrelsen har gennemgået de nyeste data og erfaringer fra andre lande, som allerede anbefaler vaccination af gravide og ammende – herunder fra USA, Israel, Canada og Skotland.

Ifølge Sundhedsstyrelsen viser data fra disse lande, at mRNA-vaccinerne BioNTech-Pfizer og Moderna, som også er en del af vaccinationsprogrammet i Danmark, både er meget effektive og ikke mindst sikre for moderen og barnet:

»Vi har over de seneste måneder været i løbende dialog med fødselslæger, jordemødre og andre fagfolk med viden om covid-19 blandt gravide og ammende, herunder vaccination. Samtidig har vi selv gennemgået de nye data fra andre lande. På den baggrund har vi i Sundhedsstyrelsen besluttet at udvide det generelle vaccinationsprogram med de vacciner, vi anbefaler, så det fremover også omfatter kvinder, der er gravide eller ammer,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Ændringen i anbefalingen kommer blandt andet, efter at landets fødselslæger og gynækologer, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, har udtrykt en undren over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefalede gravide og ammende at lade sig vaccinere mod corona:

»Vi ved, at de gravide er i øget risiko for en række også alvorlige komplikationer for både sig selv og barnet, hvis de får svær covid-19. Derfor undrer vi os over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefaler vaccination. I det mindste bør de tilbydes coronavaccination på lige fod med alle andre«, sagde Annemette Lykkebo, ledende overlæge og DSOG-formand, til Politiken.

Flere gravide har også givet udtryk for, at de følte sig umyndiggjorte, fordi myndighederne hidtil ikke har ladet det være op til den enkelte at afgøre, hvorvidt man ønskede vaccinen eller ej.

I den netop udsendte pressemeddelelse lægger Sundhedsstyrelsen også vægt på, at »gravide har en øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19«, hvorfor det er en hensigtsmæssigt at udvide vaccinationsprogrammet til også at omfatte denne gruppe.

I pressemeddelelsen forklarer Søren Brostrøm desuden, at vaccination af de cirka 100.000 gravide eller ammende kvinder »vil bidrage til en endnu stærkere befolkningsimmunitet i Danmark«.

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at gravide bliver vaccineret i andet eller tredje trimester. Det vil sige i perioden, fra du er 12 uger henne og frem til fødslen. Begrundelsen for dette forsigtighedsprincip er, at barnets organer bliver dannet i løbet af de første 12 uger.

Man kan dog godt blive vaccineret i første trimester, men det skal ske efter aftale med læge, skriver Sundhedsstyrelsen.

Som gravid eller ammende kan du bestille tid til vaccination på vacciner.dk. Hvis du som gravid eller ammende ikke har lyst til at blive vaccineret nu og her, vil du stadig have mulighed for at blive vaccineret senere, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Opdateres …