Sundhedsstyrelsen: Nej, du må ikke vælge din vaccine selv

Der er umiddelbart stor forskel på effektiviteten af de allerede godkendte og kommende vacciner. Det er dog ikke muligt at vælge, hvilken vaccine man vil vaccineres med, oplyser Sundhedsstyrelsen.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Når der i den kommende tid udrulles vacciner fra flere leverandører, er det ikke muligt selv at vælge, hvilken vaccine man ønsker.

Det oplyser overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, til Politiken.

På sin hjemmeside forklarer Sundhedsstyrelsen, at styrelsen er nødt til at opretholde en stram styring af fordelingen af vacciner. Dette skal blandt andet sikre, at vaccinedoser ikke går til spilde.

Samme praksis gør sig gældende for børnevaccinationsprogrammet og andre gratis vaccinationsprogrammer i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen.

På nuværende tidspunkt er vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna godkendt til brug i Danmark. Disse har en effektivitet på 90 til 95 procent. Dette er umiddelbart væsentligt højere end AstraZeneca-vaccinen, der forventes at blive godkendt i slutningen af januar til brug i EU. AstraZeneca har i foreløbige forsøg en effektivitet på 62 til 70 procent.

Bolette Søborg afviser altså, at sårbare borgere kan sikre sig, at de bliver vaccineret med vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna frem for AstraZenecas vaccine.