Sundhedsstyrelsen ikke bekymret over vaskefejl

Selv om 719 patienter skal undersøges for HIV-smitte efter en fejl i en vaskemaskine på Slagelse Sygehus, er det ikke noget, der giver anledning til bekymring i Sundhedsstyrelsen.

Her er maskinen og slangen der har været problemer med - problemerne kan have forårsaget smitte af mere end 700 patienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke noget, der giver anledning til voldsom bekymring i Sundhedsstyrelsen, at 719 patienter på Slagelse Sygehus potentielt kan have været i fare for at blive smittet med HIV eller leverbetændelse, efter en vaskemaskine tilsyneladende ikke har fungeret ordentligt i en periode på ni måneder frem til marts i år.

- Det er et uheld, der er sket. Det sker i sundhedssektoren som alle andre steder, siger Martin Jensen, pressevagt i Sundhedsstyrelsen.

Risikoen for smitte er vurderet til at være minimal, efter maskinen ikke har vasket kikkerter til mave-tarm-undersøgelser godt nok på grund af en uopdaget fejl i maskinen, der altså først blev opdaget ved et rutinetjek i marts.

- Sagen er ikke så stor. Det er et uheld, der er sket, og det er håndteret korrekt af Slagelse Sygehus ved, at de har taget fat i embedslægen. Der har embedslægen så valgt at sige, at patienterne skal have at vide, at der er denne her minimale risiko, så sygehuset skal tage kontakt til dem, så det kan blive undersøgt. Men det er ikke konstateret, at nogle af de her mennesker skulle have nogle infektioner, så de andre ville have en risiko, siger Martin Jensen.

Hvis nogle af patienterne var blevet udsat for en infektion, ville det ifølge Region Sjælland have vist sig inden for et par dage. Ingen patienter har dog haft nogen symptomer.

Det skal nu undersøges, om der skal ændres på procedurer på området.

- Det bliver indberettet til tilsyn i Sundhedsstyrelsen, som ser på, om der er noget, der skal ændres, og det bliver vurderet der, siger Martin Jensen.

Leverandøren af vaskemaskinen har ifølge Region Sjælland erkendt sit ansvar for fejlen.