Sundhedsstyrelsen forventer flere coronasmittede danskere: »Den her sygdom smitter så let«

Situationen i Danmark har ændret sig, efter at det står klart, at vi nu har oplevet det første tilfælde af coronavirussmitte hos en ansat på TV 2. I Sundheds- og Ældreministeriet var meldingen: Der er ingen grund til panik, men vi kommer nok til at se flere tilfælde.

Der lød beroligende toner fra både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og den øverste sundhedsfaglige ekspertise på et pressemøde torsdag, efter at den første dansker er smittet med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der blev ikke givet garantier på torsdagens pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet.

Mange spørgsmål svæver stadig i luften om karantæner og risici forbundet med coronavirussen, men årsagen til mødet var, at Danmark torsdag er vågnet op til sit første coronatilfælde.

Det var sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der bød velkommen flankeret af direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak og direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted.

De fremmødte journalister fra TV 2 fik forrang til at stille spørgsmål, og dét var der en særlig god grund til, for den coronasmittede mand, Jakob Tage Ramlyng, er redaktør på TV 2 News. Onsdag henvendte han sig til sundhedsmyndighederne med symptomer på coronavirus. Natten til torsdag blev det bekræftet, at Jakob Tage Ramlyng var smittet, og torsdag blev han sat i hjemmeisolation.

Spørgsmålene trængte sig på om, hvordan medarbejderne på TV 2 i København – en arbejdsplads med knap 600 ansatte – skal forholde sig.

»Jeg var selv på arbejde i går, og hvis du bad mig om at redegøre for, hvem jeg har været i nærheden af, kan jeg simpelthen ikke huske det. Hvordan finder I frem til, hvem der har været inde for de her to meters radius, som er smitterisikozonen,« spurgte en journalist fra TV 2.

»Det gør vi dels ved at snakke med den smittede, men også at snakke med jer ude på TV 2. Jeg er sikker på, at det nok skal have aflejret sig lidt på lystavlen, om man har været tæt på,« svarede Anne-Marie Vansted fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det er en arbejdsplads med hundredvis af medarbejdere ...

»Ja, men man skal have været meget tæt på,« sagde Anne-Marie Vansted.

Det var forventeligt

Både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, brugte tid på at slå fast, at de havde regnet med, at Danmark ville opleve tilfælde af coronavirus.

»Det var sådan set bare et spørgsmål om tid, før vi fik den første coronasmittede i Danmark. Vi var ikke overraskede over det. Vi har sammen med Statens Serum Institut opdateret vores risikovurdering i forhold til det,« siger Søren Brostrøm.

»Et spørgsmål om tid« var en formulering, som også blev brugt af Allan Randrup Thomsen, der er en af landets førende forskere i virologi på Københavns Universitet. I en artikel i Berlingske 7. februar luftede han sin undren og kritik af de danske sundhedsmyndigheders håndtering af situationen:

»For få dage siden fik vi 15 danskere hjem, som man med stor hurlumhej forsøgte at analysere og sortere, og så sendte man nogle af dem i hjemmekarantæne,« sagde Allan Randrup Thomsen til Berlingske.

»Allerede her hopper min kæde af. Jeg har ikke meget tillid til begrebet hjemmekarantæne. Det er meget at stole på, at folk gør nøjagtigt, som de får besked på. I alle andre sammenhænge ved vi, at folk stort set ikke gør det,« sagde forskeren.

»Den her sygdom smitter så let«

På pressemødet torsdag understregede Søren Brostrøm, at det nu handler om at undgå, at smitten breder sig i Danmark.

I siger, at I har forventet, at der ville komme smittetilfælde i Danmark, er det det samme, som at sige, at det har været umuligt at undgå?

»Det er fuldstændig forventeligt. For på grund af situationen i Norditalien og de åbne grænser, er det fuldstændig forventeligt. Hvis dit spørgsmål går på, om det er umuligt at forhindre yderligere smittetilfælde i Danmark, er vores strategi stadigvæk at inddæmme det for at forhindre, at smittekæderne bliver store og forsinke en eventuel større smittespredning,« sagde Søren Brostrøm.

»Vi kan ikke udstede nogen garanti for, at vi ikke får større smittespredning i det danske samfund, fordi den her sygdom smitter så let,« lød det.

Overvejede at lukke TV 2

Mange overvejelser har været i gang i løbet af natten, fortalte Søren Brostrøm, og en af dem har været, om man helt burde lukke TV 2 i den kommende tid.

Hvordan kan det være, at der ikke er andre af dem, som han har været i kontakt med, som er sat i karantæne?

»Fordi de ikke kan være smittefarlige. Virussen springer ikke ind i en person, som mødte vedkommende i går og gør dem smittefarlige i dag. Der går noget tid. Derfor har vi vurderet, at vi ikke fra morgenstunden skulle lukke TV 2 i Sydhavnen, som vi faktisk overvejede i nat,« sagde Søren Brostrøm torsdag.

Magnus Heunicke slog fast, at han godt kan forstå, hvis mange danskere er nervøse for den aktuelle udvikling, men det behøver man ikke nødvendigvis at være. Det blev bakket op af faglig direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut:

»At vi har fundet denne enkelte patient er ikke noget, der ændrer situationen grundlæggende i det danske samfund. Det er først i en situation, hvor der er mere omfattende smittespredning, og der er vi slet ikke endnu. Det er slet ikke sikkert, at vi kommer dertil,« sagde Kåre Mølbak.