Sundhedsstyrelsen: »Der er ikke sikker dokumentation« for nyt krav til afstand

Der skulle kunne stå en cykel mellem to personer, har Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagt om afstandskravet på to meter. Nu er anbefalingen halveret, men eksperter er uenige om, hvorvidt det er en god idé.

Gul stribe malet på midten af gågade, så folk holder afstand i Aalborg. Sundhedsstyrelsen opdaterede i går deres retningslinjer for social afstand. Én meter er nu forsvarlig afstand, lyder det. En halvering af den hidtidige anbefaling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det kan virke til, at der bliver løsnet godt og grundigt op i restriktionerne for tiden, må man ikke lade sig narre. Vi er stadig ikke nærmere en normaltilstand.

Til gengæld er vi nærmere hinanden. Med én meter lige præcis. Det står klart, efter Sundhedsstyrelsen i går skar en hel meter af deres retningslinjer for afstand, der som bekendt lød på to.

Men eksperter på området er ikke enige om, hvorvidt det er en fornuftig beslutning. Og Sundhedsstyrelsen lægger heller ikke skjul på i udgivelsen »Forebyggelse af smittespredning«, der udkom i går, at der ikke findes dokumentation for et bestemt afstandskrav.

Beslutningen om et nyt afstandskrav er truffet, skriver Sundhedsstyrelsen i deres seneste rapport, fordi de vurderer, at dråber fra luftvejene falder til jorden inden for 1-2 meter.

Derfor mindskes risikoen for dråbesmitte effektivt ved at holde afstand. Den første dansker var konstateret smittet 27. februar. Dagen efter holdt regeringen og sundhedsmyndighederne pressemøde om smitten i Danmark.

Vi måtte forvente at se flere smittede, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, dengang, og det havde han som bekendt ret i.

Der var tale om en redaktør på TV 2 News, som havde fået smitten på et ferieophold, og Brostrøms opfordring lød, at medarbejderne på arbejdspladsen holdt to meters afstand. Siden har Søren Brostrøm anskueliggjort afstandskravet ved at sige, at man skal forestille sig, at der skal kunne stå en cykel på langs mellem personer.

Nu er det altså forsvarligt at holde kun én meters afstand, og det kan godt forsvares mener, Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

»De store dråber, vi typisk laver, når vi snakker sammen, falder til jorden inden for en meter, så det vil være meget få ekstra, der bliver smittet på denne bekostning,« siger han til TV 2.

Den udlægning er Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, ikke enig i.

»Jeg føler mig ikke tryg ved anbefalingen. De fleste dråber falder til jorden ved en meters afstand, så det er fint nok. Men ved kraftigere tale, så kommer dråberne længere ud. Jeg er meget ked af, at man er gået under halvanden meter,« siger han til Ritzau:

»Samtidig er vi i gang med et kæmpe eksperiment omkring åbningen af samfundet. Vi er ikke usårlige, og smitten kan stige, som vi har set en tendens til i Tyskland. Jeg er ked af, at man lægger et nyt eksperiment oven i det andet.«

Regeringen og de øvrige folketingspartier er blevet enige om en plan for genåbningens fase to og tre.

Som led i genåbningens fase to åbner bl.a. storcentre i dag på ny. Anbefalingen om afstand er vel at mærke ikke en del af den politiske beslutning om genåbningerne, men er udformet af Sundhedsstyrelsen.

Ikke sikker dokumentation

I styrelsens rapport skriver de, at der dog ikke er »sikker dokumentation« for et bestemt afstandskrav, og flere lande har divergerende krav.

»Der er ikke sikker dokumentation for et bestemt afstandskrav i det offentlige rum, og blandt internationale myndigheder varierer de aktuelle anbefalinger ift. covid-19,« skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler én meter, det europæiske smitteagentur (ECDC) anbefaler to.

I Storbritannien anbefaler sundhedsmyndighederne 6 feet – svarende til ca. to meter, og i Tyskland er kravet halvanden meter. Holland anbefaler »to armslængder« svarende til 1,5 meter. I Norge er det én meter, mens f.eks. Sverige ikke har faste anbefalinger om afstand, men »en armslængde« har været nævnt.