Sundhedsstyrelsen ændrer risikovurdering: Risiko for at virussen kommer til Danmark

Coronavirussen har gjort sit indtog i Europa i stor stil med flere hundrede smittetilfælde i Italien. Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark er der nu »moderat risiko« for, at virussen kommer til Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fortalte om det beredskab, som ville træde i kraft, når danskere vendte hjem fra Hubei-provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Coronavirussen, der skaber frygt såvel som overskrifter verden over, fortsætter med at sprede sig.

Mens tilfældene af smittede verden over bliver flere og har kastet Italien ud i højt beredskab, har Sundhedsstyrelsen i Danmark tirsdag offentliggjort en opdateret udgave af sin risikovurdering af coronaepidemien.

Styrelsen skriver, at der nu er »moderat risiko« for, at virussen kommer til Danmark.

»På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande vurderer Sundhedsstyrelsen tirsdag, at der er moderat risiko for, at vi i Danmark kommer til at se covid-19 tilfælde, eventuelt med smittekæder, som det er set i Italien. Strategien for Danmark er dog fortsat, at vi vil forsøge at opspore og inddæmme eventuel covid-19 smitte,« skriver Sundhedsstyrelsen i den opdaterede risikovurdering.

De nye retningslinjer udvider kriterierne for, hvornår man bør have mistanke om, at der kan være tale om covid-19 – i daglig tale »coronavirus« – og Sundhedsstyrelsen godkender samtidig, at seks sygehuse kan modtage patienter på mistanke om covid-19, og at prøver kan analyseres lokalt, skriver Sundhedsstyrelsen.

»Vores strategi er fortsat at inddæmme smitten, som vi gør ved hurtigt at diagnosticere covid-19 og behandle under isolation, samtidig med at vi vil sætte alle kræfter ind for at opspore og håndtere personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne. Med de nye retningslinjer udvider vi både kriterier for at mistænke covid-19, og vi udvider antallet af sygehuse, der kan håndtere patienterne,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen tirsdag i en pressemeddelelse.

Sundhedspersonale skal undgå tæt kontakt

I risikovurderingen kommer Sundhedsstyrelsen med en række punkter om, hvordan Danmark bør tage stilling til virussen og potentielt smittede. Heriblandt hvordan man skal håndtere patienter hos læger og i akutmodtagelser:

  • Patienten placeres på enestue eller bag rumadskillelse, der kun besøges af nødvendigt personale.
  • Der udleveres almindelig kirurgisk maske uden udåndingsventil, som patienten selv påsætter.
  • Hvis det er muligt, skal sygehistorie og almentilstand vurderes på afstand.
  • Ved stabile patienter skal personalet så vidt muligt undgå tæt kontakt.

Sundhedsstyrelsen skriver, at coronavirus skal mistænkes hos personer, som inden for de sidste 14 dage har befundet sig på steder, hvor der formodes at være udbredt smitte med lungebetændelse som følge af coronavirus.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som varetager opsporing og håndtering af raske personer, der har været i tæt kontakt med personer, som er smittet med covid-19. I retningslinjerne for sundhedspersonale, skriver Sundhedsstyrelsen, at personalet bør fraråde tæt kontakt med andre mennesker, herunder også »husstandsmedlemmer«.

At have »tæt kontakt« kan ifølge Sundhedsstyrelsen være, at personer har givet hånd til en person, som er mistænkt for at være smittet. Tæt kontakt kan også være, at personer, hvor den ene er mistænkt for at være smittet, har haft kontakt »ansigt til ansigt« inden for to meter i mere end 15 minutter.

Passagerer i fly, der sidder »to sæder til alle sider« fra en potentielt smittet person, hører også under styrelsens betegnelse.