Sundhedsreform: I fremtiden skal du kunne tage direkte til fysioterapeut uden en henvisning fra lægen

Regeringen og Dansk Folkeparti fremlagde tirsdag formiddag deres nye sundhedsudspil. En del af udspillet handler om, at borgere skal kunne tage direkte til fysioterapeut uden en henvisning fra lægen og stadig få tilskud til behandlingen. Forslaget vækker begejstring hos både Danske Fysioterapeuter og Socialdemokratiet, men bekymrer formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

»Det er en fremragende idé,« lyder det fra Danske Fysioterapeuter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Regeringen og Dansk Folkeparti vil ophæve kravet om henvisning til fysioterapi, hvis de vinder valget til sommer. Det fortæller de ved et pressemøde om deres nye sundhedsreform tirsdag formiddag.

Det betyder, at borgere skal kunne tage direkte til en fysioterapeut uden først at skulle forbi deres praktiserende længe og stadig få tilskud til behandlingen. Ideen er, at det skal aflaste de praktiserende læger og dermed spare 125.000 konsultationstimer hvert år, hvis man regner med, at hver konsultation tager ti minutter. Regeringen og Dansk Folkeparti vil afsætte 140 millioner årligt til det nye tilbud, og de er åbne over for at smide flere penge i kassen løbende, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt. Det skriver de i deres nye sundhedsudspil.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, synes, at det er en fin idé.

»Vi har en virkelig presset almen praksis. Hvis man kan lette det lidt ved at flytte nogle af de patienter, som unødvendigt kommer efter en lægelig henvisning, skal man gøre det. Det er et initiativ, vi også har luftet i Socialdemokratiet, så uanset hvilken regering, vi får efter valget, vil dette initiativ blive gennemført,« siger han.

Aflaster lægen

Hos Danske Fysioterapeuter vækker forslaget begejstring.

»Det er en fremragende idé. Udover at man aflaster den praktiserende læge, så er det et rigtig godt tiltag for patienterne, fordi de kan gå direkte til den faggruppe, som skal behandle dem. Det vil både spare tid og penge i systemet,« siger formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.

Christian Freitag, PLO

»Det er ikke alle borgere, der er gode til at vurdere, hvad de fejler.«


Regeringen og Dansk Folkeparti har planer om at gøre initiativet til et lovforslag i 2020 og køre det ud i landet som forsøgsordning fra 2021 til 2025. Forsøgets resultater skal drøftes med blandt andet Danske Fysioterapeuter og Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Christian Freitag, der er formand for PLO, er enig med regeringen og Dansk Folkeparti i, at udspillet vil spare tid og ressourcer hos de praktiserende læger.

»Det er klart, at det vil gøre en forskel. Hvor meget vi kommer til at mærke til det, er rigtig svært at sige, da mange af de borgere, der går til lægen for at få en henvisning til fysioterapi, også henvender sig med andre ting samtidig. Det er derfor ikke til at sige, hvor mange konsultationer, vi vil spare. Men jeg tror, at vi vil kunne mærke, at vi bruger mindre tid på det,« siger han.

Lægerne er bekymrede

PLO er dog ikke kun positivt stillede. De mener, at det er problematisk, at det bliver op til borgerne selv at vurdere, om de skal til en fysioterapeut eller deres praktiserende læge.

»Jeg ser jævnligt patienter, der kommer ned til mig og mener, at de skal have lavet en scanning eller skal til fysioterapeut eller til ortopædkirurg, hvor jeg finder ud af, at det er noget helt andet, der er galt. Det er ikke alle borgere, der er gode til at vurdere, hvad de fejler,« siger Christian Freitag.

Det er formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, uenig i.

»Dem, der skal til en fysioterapeut, kan godt mærke, om de skal til en fysioterapeut eller ej, ligesom dem, der skal til lægen, godt kan mærke, om de skal til lægen eller ej. Jeg synes ikke, at man skal undervurdere borgerens viden om egen krop. Jeg ser ingen grund til bekymring,« siger hun.

Heller ikke sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) ser det som et problem, at borgere fremover selv skal vurdere, om de skal tage fat i en fysioterapeut eller deres læge.

»Fysioterapeuter er autoriserede sundhedspersoner, så hvis man går direkte til fysioterapeuten, vil vedkommende foretage en vurdering af borgerens tilstand. Der kan det ske, at fysioterapeuten vurderer, at man skal omkring sin praktiserende læge, og omvendt kan der være andre, som først tager omkring lægen og får at vide, at de skal til en fysioterapeut. Vi får altså to veje, man kan gå, og det tror vi i Socialdemokratiet bliver en lettelse,« siger han.

Christian Freitag mener, at fysioterapeuterne  i langt de fleste tilfælde vil kunne vurdere, om borgeren skal til den ene eller den anden sundhedsfaglige profil. Men han mener ikke, at man kan sidestille fysioterapeuter og praktiserende lægers vurderinger.

»En fysioterapeut ser verden med fysioterapeutbriller, ligesom en kirurg ser verden med kirurgiske briller. Det er derfor, at vi har almene medicinere. Det er vores job at se borgeren i så bred en sammenhæng som muligt. Vi har ikke præferencer i forhold til, om man skal have det ene eller det andet behandlingstilbud. Vi er patientens allierede, der skal finde ud af, hvad der er det rigtige for den enkelte,« siger han.