Sundhedsordførere kræver redegørelse af salg af falsk kræftmedicin

Forfalsket kræftmedicin har fundet vej ind i den legale kæde af parallelimport med medicin i Europa. Noget så frygteligt burde ikke kunne ske, siger flere sundhedsordførere, som kræver en redegørelse for forløbet.

En koncentreret flaske Herceptin fra Roche. Et parti af denne type kræftmedicin er blevet forfalsket af den italienske mafia og solgt videre ind i den legale forsyningskæde af medicin i Europa. Danske Orifarm har købt forfalsket Herceptin og videresolgt det til bl.a. Finland. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En historisk sag ryster torsdag de danske sundhedsordførere. Organiserede kriminelle bander har forfalsket kræftmedicin og fået de manipulerede ampuller ført ind i den legale kæde af køb og slag af medicin i Europa.

Berlingske afdækker, hvordan Nordens største parallelimportør, danske Orifarm, har købt den forfalskede medicin, frigivet den i Danmark og solgt den videre til blandt andet Finland. Det kommer som en overraskelse for blandt andre Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

»Det er fuldstændig grotesk, at nogen i deres iver for at tjene penge udsætter andre for at miste deres liv. Det er så langt fra det sundhedsvæsen og den kvalitet og patientsikkerhed, som vi vil have i et land som Danmark,« siger han.

Han mener, at netop parallelimporten, hvor importører opkøber medicin legalt hos originalproducenten i lande, hvor medicinen er billig, ompakker den og sælger den videre til lande, hvor prisen er højere, kan være en del af problemet.

»Parallelimport kan være med til at forhøje risikoen for forfalskning, men det betyder ikke, at man skal afskaffe det. Parallelimport er med til at sikre et ordentligt prisniveau på markedet. Køber man direkte fra originalproducenterne ville det være dyrere, men også mere sikkert,« siger Flemming Møller Mortensen.

Dog mener han, at det kan lade sig gøre at lave et sikkerhedssystem, hvor parallelimporteret medicin er lige så sikkert som medicin direkte fra originalproducenten, uden at lave helt nye regler på området. Men Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, mener, at det kunne være aktuelt at se på et nyt regelsæt.

»Det kunne godt tyde på, at parallelimporten øger risikoen for forfalskninger, og det skal vi have undersøgt. Det er dybt kritisk og uacceptabelt, at det kan ske, og derfor skal vi se på, hvad vi skal gøre fremover. Det kræver en redegørelse,« siger hun.

Der er huller i systemet

Også SFs sundhedsordfører Özlem Cekic efterlyser en redegørelse fra Sundhedsministeren.

»Det er ekstremt uhyggeligt, at forfalsket medicin i nogle tilfælde er kommet helt ud til afdelingerne. Det er uhyggeligt, at det kan lade sig gøre gennem de kontrolsystemer, som man tror, fungerer,« siger hun.

Hun er overrasket over, at hun som sundhedsordfører ikke er blevet orienteret om så alvorlig en brist, og undrer sig over, at der er lykkedes den danske Sundhedsstyrelse og parallelimportørerne at holde sagen under offentlighedens radar, som Berlingske beskriver.

»Det må ikke kunne gentage sig. Der er nogle huller i systemet, som nogen har været i stand til at udnytte. Det er afgørende, at vi finder ud af, hvor de huller er,« siger hun.

Og det er et lukrativt marked, der er blevet udnyttet. En ampul Herceptin, som er en af de typer medicin, der blev forfalsket, koster 6.000 kroner i Danmark. Det er kriminelle bander ved at få øjnene op for, og det skal der holdes øje med, siger de Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom.

»De kriminelle bander forsøger at komme ind i den legale forsyningskæde. Derfor skal vi have et fuldstændig sikkert system, og det lader det heldigvis til, at vi har. Vi må sikre, at hvert eneste led i kæden, følger de sikkerhedsprocedurer, de skal,« siger hun.

Den forfalskede medicin nåede heldigvis ikke ud til de danske hospitaler, men blev videresolgt til andre lande af Orifarm. Det er dog en gåde, hvordan den falske medicin er nået gennem Orifarms modtagekontrol. Camilla Hersom lægger vægt på, de katastrofale følger, det kunne have fået for patienterne, hvis forfalskningerne ikke var blevet opdaget.

»Det er meget vigtigt, at når der findes kriminelle bander, som dybest set lever af at sætte andre menneskers liv på spil, at vi så kan opfange det. Det er meget alvorligt, når den slag sker, men mig bekendt har vi aldrig haft et tilfælde i Danmark med forfalsket medicin i den legale kæde. Det siger noget om, at vi har et sikkert medicinhåndteringssystem,« siger hun.

Også Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll er lettet over, det blev fanget i tide.

»Det er godt, at sagen kommer frem, men det er næsten ubærligt at læse om. Vi kan ikke leve med, at der skal være tvivl, om danske kræftpatienter får den rigtige medicin. Vi skal sikre, at de procedurer, der er omkring indholdet af medicinen, er korrekte. Det er afgørende,« siger han.