Sundhedsministeren åbner op for nye hashmidler mod smerter

Patient­organisationer presser på for, at udvalgte patienter skal kunne anvende cannabisprodukter i for eksempel te til at dæmpe stærke smerter. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har lige nu »gode drøftelser« med de øvrige partier om de nye muligheder, oplyser hun.

Et stort antal patientorganisationer presser på for, at syge kan få hjælp fra lægemidler baseret på naturlig cannabis, for eksempel tørrede plantedele i pulverform, som kan indtages gennem olier, te eller dampe. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLERMO LEGARIA

Flere alvorligt syge danskere kan få adgang til at blive behandlet med cannabisprodukter, som kan vise sig at være velegnede til at bekæmpe stærke smerter hos patienter med blandt andet kræft, sclerose, gigt og epilepsi.

Et stort antal patientorganisationer presser på for, at syge kan få hjælp fra lægemidler baseret på naturlig cannabis, for eksempel tørrede plantedele i pulverform, som kan indtages gennem olier, te eller dampe.

Og i såvel regeringen som Folketinget er der opbakning til ønsket om at se nærmere på de nye muligheder for at give syge såkaldt medicinsk cannabis mod voldsomme smerter, som ikke kan lindres på traditionel vis.

»Vi har i regeringen intet imod at diskutere medicinsk cannabis, og jeg har lige nu nogle gode drøftelser med sundhedsordførerne,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Udmeldingen kommer, efter at Danske Patienter, som er paraplyorganisation for patientforeninger med tilsammen 870.000 medlemmer, i et nyt udspil kræver, at cannabisprodukter til medicinsk anvendelse skal lovliggøres i Danmark – under kontrollerede former.

Det vil sige, at præparaterne skal ordineres af en læge på klare indikationer og på betingelse af, at andre behandlingsmulig­heder ikke har virket. Der skal desuden holdes godt øje med eventuelle bivirkninger, ligesom brugen skal følges op af forskning, og der skal være stram kontrol med produktionen og kvaliteten af cannabisprodukterne.

Slut med turen til Christiania

Der findes i forvejen enkelte godkendte cannabisagtige lægemidler – blandt andet det syntetisk fremstillede Marinol, som er i kapselform, samt mund­spray­en Sativex med aktive stoffer udvundet fra planten Cannabis Sativa, som må ordineres af neurologer til sclerosepatienter med spasmer. 60 til 70 patienter får årligt ordineret Sativex, mens der årligt gives mellem 100 og 200 udleveringstilladelser på Marinol.

Ifølge Danske Patienter oplever mange patienter dog, at de godkendte lægemidler ikke har en effekt, men at de derimod har stor gavn af cannabis i mere uforarbejdet form – for eksempel i te eller i dampe. Denne type er dog ulovlige i Danmark, hvilket er urimeligt, mener Danske Patienter, der fremhæver, at produkterne er lovlige i blandt andet Holland, Israel, USA og Canada.

»I de lande har man igangsat programmer for at kunne hjælpe disse patienter, og den mulighed for smertelindring vil vi gerne have herhjemme. På den måde vil det kunne foregå under kontrollerede forhold, i stedet for at patienterne må tage ud på Christiania og kriminalisere sig selv for at skaffe præparaterne,« siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik i Danske Patienter.

Pot tog kramperne på få minutter

Én af de patienter, som har haft problemerne inde på livet, er 49-årige Carsten Wu Sønderskov, som lider af sclerose. I ni år har han dagligt haft mellem 100 og 200 spasmer, og hverken almindelig medicin eller Sativex-pillerne med syntetisk fremstillet cannabis har hjulpet. Derfor besluttede han sig for under sidste års sommerferie at afprøve naturlig cannabis i form af pot, som han købte af en hjemmedyrker og røg et sug af i en joint hver tredje time.

»Det var ren magi. Jeg tog ét sug af en joint, og så forsvandt alle mine spasmer på tre minutter. Om natten sov jeg igennem for første gang i årevis,« siger han.

Trods de positive effekter droppede Carsten Wu Sønderskov selvmedicineringen efter en uge, fordi han ikke kunne køre bil med cannabis i kroppen. Bilen er han afhængig af, fordi han ikke kan gå uden hjælp fra kørestol eller krykker.

Han kæmper derfor stadig med kramper og smerter og håber på, at den naturlige cannabis bliver tilladt som medicin.

»Jeg er oppe ti gange på en nat på grund af kramperne og mister alt overskud på den konto. Så det ville være som at vågne fra et kronisk mareridt, hvis jeg kunne få lov til at fjerne kramperne med cannabis,« siger han.

Patientforeningerne skønner, at nogle hundrede patienter ville kunne få gavn af at få cannabis til medicinsk brug. Danske Patienter understreger dog også, at man ikke på nogen måde anbefaler rygning af cannabis, fordi det er skadeligt for lungerne og giver en ruseffekt, man forsøger at undgå.

Politikere i bevægelse

I regeringen og i Folketinget er der i stigende grad forståelse for synspunkterne fra patientforeningerne.

Alternativet har fremsat et forslag til beslutning om, at det skal være muligt for praktiserende læger at udskrive medicinske cannabisprodukter for at lindre og smertedække en række lidelser og sygdomme.

Om det kommer så vidt er uvist. Men det er tydeligt, at der er politisk bevægelse, efter at der længe har været betydelig modstand mod at overveje brug af cannabis i mere uforarbejdet form.

Blandt andet har Dansk Folkeparti og de Radikale argumenteret for at legalisere medicinsk cannabis, som også er på den politiske dagsorden i en stribe andre lande. Venstre og Socialdemokraterne har været skeptiske, men også her lyder der nu mere positive toner.

Partierne er dog meget opmærksomme på, at den medicinske brug ikke bliver en trædesten for et krav om en generel liberalisering og lovliggørelse af hash. Der er desuden bekymring for, om selve produktionen af cannabisprodukterne kan foregå på pålidelig vis og uden at komme i nærkontakt med kriminelle miljøer. Der er med andre ord også et sikkerhedsaspekt at tage hensyn til.

»Som sundhedsminister er jeg optaget af patienternes sikkerhed, og det hensyn gør, at vi må holde fast i nogle grundlæggende principper om eksempelvis effekt og kvalitet for at gå videre med overvejelserne. Men det betyder ikke, at vi ikke kan komme nogen vegne, for det kan vi. Det skal bare ikke bygge på mavefornemmelser. Patienternes sikkerhed må og skal komme først,« siger Sophie Løhde.

Apotekere vil producere medicinen

I Sundhedsministeriet og blandt sundhedsordførerne i Folketinget hæfter man sig ved, at apotekere må fremstille lægemidler med aktive cannabisstoffer, såkaldt magistrel fremstilling, på en læges anvisninger.

Det er en apoteker i Glostrup så småt gået i gang med. Hidtil har det dog været i beskedent omfang til blandt andre enkelte patienter på Rigshospitalets tværfaglige smertecenter, hvor man også er på vej med et forskningsprojekt, der involverer de godkendte lægemidler Marinol og Sativex, for at undersøge den smertestillende effekt over flere måneder.

Det projekt er der et ønske om at bakke op politisk, ligesom der er et ønske om at udbrede det til andre egne af landet, så det ikke kun bliver smerteplagede patienter i Region Hovedstaden, der kan komme i betragtning til en cannabisbehandling, fremhæver den socialdemokratiske sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

»Der er et stort behov for, at vi politisk kommer med udmeldinger om, hvad vi mener og ønsker på dette område. Med magistrel fremstilling ser jeg en mulighed for at fremskaffe nye produkter. Der skal også være en bredere skare af patienter, som får nogle muligheder, de ikke har i dag,« siger han.

Socialdemokraterne ser således gerne, at der i hver af de fem regioner er en smerte­klinik med ansvar for at koordinere indsatsen og føre kontrol med de patienter, som får cannabispræparaterne. Politisk drøftes det derfor, hvordan der eventuelt kan skaffes penge til den type projekter, oplyser sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.