Sundhedsminister ville indføre tvangstest i smitteramte Vollsmose – men stort set alle beboere er allerede testet: »Det giver ingen mening«

Ifølge Sundhedsminister Magnus Heunicke er Danmarks mulighed for at inddæmme coronasmitte dårligere stillet, efter at lovforslaget om at tvangsteste borgere i Vollsmose er blevet afvist. Tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg er dybt uenig.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) så gerne, at man havde gennemført epidemikommissionens indstilling om at tvangsteste borgere i Odense-bydelen Vollsmose. Tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg mener ikke, at tvangstest vil have betydning for smitteinddæmmingen i Vollsmose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det giver ingen mening at tvangsteste beboere i Odense-bydelen Vollsmose.

Sådan lyder vurderingen fra Nils Strandberg tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Ifølge ham er regeringens forslag om at tvangsteste beboere i Vollsmose »politisk fnidder« og noget, der ikke vil få stor betydning for at inddæmme smitten, da op mod 8.000 af bydelens 9.100 beboere allerede har ladet sig teste.

»Generelt har vi jo ikke tvang i Danmark, og jeg mener ikke, at det i dette tilfælde vil være den rigtige vej at gå. Det her tiltag vil ingen betydning have for at nedbringe smitten, når så stor en del af borgerne allerede lader sig teste,« siger han.

For første gang siden den nye epidemilov er trådt i kraft, er et af de nye tiltag taget i brug. Regeringen udbad sig en indstilling fra en ny epidemikommission, som har fremført tre tiltag for at inddæmme smitten i Odense-bydelen Vollsmose: at man indfører tvangstest, tvangsisolation for coronasmittede beboere, og at der kan udstedes bøder til beboere, der ikke bærer mundbind i butikker.

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer, heriblandt direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og den nuværende direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

Nils Strandberg har 19 års erfaring som tidligere direktør for SSI, og hvis lovforslaget om tvangstest var opstået for fem år siden, kunne det sagtens have været ham, der skulle sidde til bords i epidemikommissionen, som har indstillet lovforslaget.

I dag mener Nils Strandberg ikke, at man skal ændre retssamfundet og indføre tvang, når der er tale om en så lille procentdel af bydelens beboere, som ikke vil lade sig teste.

Overrasket sundhedsminister

Det mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S) derimod. Ifølge ham vil det have negative konsekvenser for smitteinddæmningen, at der ikke var politisk flertal for at indføre tvangstestning.

»Der er ingen tvivl om, at Danmarks mulighed for at håndtere denne her epidemi og slå hårdt og præcist ned, den er nu lidt dårligere.«

Efter mødet, hvor forslaget blev afvist, sammenlignede Heunicke det at indføre tvangstest med billisters pligt til at køre med sikkerhedssele, når de kører. Derfor kritiserede ministeren indirekte de partier, der mandag aften stemte nej til regeringens forslag om at tvangsteste beboere i Odense-bydelen Vollsmose.

»Jeg må sige, at jeg er overrasket over, at første gang man benytter sig af den nye epidemilov, så vælger partierne at sige nej til sundhedsmyndighedernes anbefalinger« siger han.

Humlehaveskolen er et af de steder, hvor beboere i Odense-bydelen Vollsmose kan få foretaget hurtigtest. Efter kommunens opfordring til borgerne om at blive testet for covid-19 er 8.000 blevet testet på en uge. Der er i alt 9.100 beboere i bydelen Vollsmose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Manglende opbakning

Størstedelen af Folketingets partier var imod forslaget og forhindrede derfor tvangstest i at blive en realitet i Vollsmose. Flere partier mente ikke, at forslaget ville være et effektivt værktøj til at bremse smitten, heriblandt Nye Borgerlige, som også stemte nej til forslaget.

»Det forslag kommer mere end en postgang for sent. De fleste i Vollsmose er blevet testet i løbet af den seneste uge, og vi tror ikke på, at tvangstestning nu vil påvirke smittetallene,« skriver formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund i et nyhedsbrev for Nye Borgerlige.

Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, har tidligere været afvisende over for at indføre tvang under coronakirsen og er derfor også tilfreds med, at forslaget blev afvist.

For lidt siden lukkede teststederne i Vollsmose. Alene i dag søndag er 1.519 blevet testet! Siden sidste weekend er ca....

Slået op af Peter Rahbæk JuelSøndag den 7. marts 2021

Borgmester i Odense, Peter Rahbæk (S), mener da heller ikke, at tvangstestning er det relevante værktøj at tage i brug for at inddæmme smitten i Odense-bydelen.

»Beboerne og de mange medarbejdere har gjort en kæmpe indsats. Jeg tror ikke, jeg har set en testindsats under coronaepidemien i Danmark, som den der er sket i Vollsmose. Vi har kunnet nå det ad frivillighedens vej. Derfor havde det ikke været et relevant værktøj i vores værktøjskasse for nuværende« fortæller han til Politiken.