Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
København: Det skal undersøges, hvorfor flere børn og unge tager sovepiller, som er beregnet til ældre, for at undgå søvnløse nætter.
Sådan skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en kommentar, efter at det er kommet frem i Berlingske, at stadig flere børn og unge tager sovemidler med melatonin, der kun er testet på personer over 55.
- Første skridt er at få større viden om forbruget og lægernes ordinationsmønster, for vi har selvfølgelig brug for at blive klogere på, hvad der ligger bag tallene, skriver ministeren.
Lægemiddelstyrelsen vil nu granske, hvorfor børn og unge får udskrevet sovepillerne, og om læger og psykiatere følger anbefalingerne på området. Et tiltag, som Sophie Løhde kalder "fornuftigt".
Brugen af sovemidler med stoffet melatonin blandt danskere under 25 er fordoblet på fem år. Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som Berlingske har set.
Tidligere undersøgelser har vist, at sovemedicin hovedsageligt bliver udskrevet til børn og unge med fysiske og psykiske sygdomme. Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparater med melatonin mod 6391 tilbage i 2011.
Tallene vækker bekymring blandt børnelæger, børne- og ungepsykiatre og patientorganisationer. Det fremgår dog ikke, om stigningen er ledsaget af et fald i brugen af andre typer af sovemedicin.
Sovemedicin med melatonin er baseret på et naturligt forekommende søvnhormon af samme navn. Forsøg har vist, at der ikke er alvorlige bivirkninger ved at tage sovepiller med melatonin, når man er over 55.
Det er dog aldrig blevet undersøgt, hvordan pillerne virker på børn og unge. Ifølge Lægemiddelstyrelsen blev der sidste år indberettet ni formodede bivirkninger fra børn og unge, som dog ikke vakte alvorlig bekymring.
/ritzau/