Sundhedsminister klar med gratis vaccine til alle

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil gøre det gratis for personer over 18 år at blive vaccineret for eksempelvis mæslinger. Dermed efterkommer han et ønske fra de praktiserende læger.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil gøre det gratis for personer over 18 år at blive vaccineret for eksempelvis mæslinger Fold sammen
Læs mere
Foto: EDDIE KEOGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er helt på linje med formanden for de praktiserende læger, der efterlyser gratis MFR-vaccine til alle.

»For risikoen for, at vi herhjemme kommer til at se et udbrud af mæslinger, som dem der har været i for eksempel Tyskland og USA på det seneste, den stiger hver eneste gang, at et barn eller en voksen lader være med at blive vaccineret,« siger Nick Hækkerup til dr.dk. Han vil nu se på, hvordan pengene helt konkret findes.

I dag skal personer over 18 år betale et sted mellem 300 og 500 kroner for vaccinen, der beskytter mod eksempelvis mæslinger.

Bruno Melgaard Jensen, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), er fortaler for gratis MFR-vaccine til alle.

»Baggrunden for, at jeg nu går ud og foreslår, at alle skal have gratis vaccination for mæslinger, fåresyge og røde hunde er den debat, der har været i forbindelse med nogle få tilfælde af mæslinger i Danmark,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Statens Serum Institut skal 95 procent af en børneårgang vaccineres, før mæslinger kan udryddes. I dag er det ifølge Bruno Melgaard Jensen kun 87 procent af en årgang, der vaccineres:

»Hvis vi skal undgå mæslingeudbrud, er vi nødt til at se en højere vaccinationsdækning.«

Debatten om MFR-vaccinen er blusset op, efter der de seneste uger er blevet konstateret tilfælde af mæslinger i Danmark, Tyskland og USA, og fordi flere danske forældre er stået frem i offentligheden og har argumenteret for, at man ikke skal lade sine børn vaccinere.