Sund skolemad virker hurtigt

To måneder med god skolemad er nok til at gøre eleverne sundere og lærerne gladere. Det viser en ny undersøgelse i Vejle.

Her er der spisefirkvarter i en skole i Holte, hvor eleverne skiftes til at lave mad til hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Sund skolemad går lige i blodet. Den rette kost til frokost i to måneder, har givet overraksende positive resultater hos en række skoleelever i Vejleområdet.

En ny undersøgelse, som Ugeskrift for læger offentliggør i dag, påviser at elevernes sundhed er forbedret på flere punkter som resultat af kosten.

»Det er meget spændende og overaskende, at man med en relativ lille indgriben i elevernes kost i en kort periode, kan se så stor en effekt på sundheden,« siger cand.scient. i biologikemi Peer Horn fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Vejle Sygehus.

145 elever fra 8. klasserne på fire skoler droppede madpakken i to måneder og lovede at de ikke ville spise slik i skoletiden. I stedet fik de en frokost sammensat af dietister efter de højeste nordiske sundhedsstandarter. Resultatet i de blodprøver, der blev taget efterfølgende var markante.

»Forsøgselevernes blodprøver viser, at de har fået en bedre forbrænding og ilttilførsel. Prøverne tyder også på at eleverne som resultat af den forbedrede kost ser ud til at have rørt sig mere,« fortæller Peer Horn.

Han understreger at elevernes madpakkevaner, ifølge en spørgeskemabesvarelse, i forvejen var ret fornuftige, men at en lille forbedring altså kan have et signifikant resultat. Lærerne for de pågældende klasser var også meget tilfredse med forsøget. De fortalte, at eleverne efter den ændrede kost var blevet behageligere at undervise, fordi de var mere koncentrerede og fokuserede.

»Derfor vil vi meget gerne lave et større og længervarende forsøg, hvor vi sammenligner kosten med indlæringstest og fysiske aktivitetsniveauer. Denne undersøgelse viser meget positive resultater, men der er behov for mere datamateriale,« siger Peer Horn, der skyder på at en sådan undersøgelse ville koste mellem ti og tyve millioner. Penge de ikke har kunne finde endnu.

Peer Horn understreger, at undersøgelsens resultater ikke kan bruges i den polemik, der har været om daginstitutionernes kommende madordning. Det er en anden aldersgruppe og forældre er mere opmærksomme på små børns madpakker.