Sugardating flytter unge kvinders grænser for sex

Unge kvinder fra middelklassen sugardater for at supplere deres SU. Berlingske har afdækket, at de reelt sælger sex for penge via nettet. Internettet er med til at flytte deres seksuelle grænser, måske endda helt ophæve dem, lyder det fra eksperter.

Modelfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Nye internetsider for dating er i færd med at ændre og ophæve unges seksuelle grænser. Det mener flere eksperter.

Berlingske beskrev i en artikel søndag, hvordan fem unge, kvindelige studerende fra middelklassen har solgt sex eller seksuelle ydelser for penge via internetsiden Sugar­daters.dk. Kvinderne, der er mellem 18 og 26 år og fra hele Danmark, fortæller, hvordan sugardating rykker ved deres seksuelle grænser og gør dem afhængige af de penge, de tjener på seksuelle ydelser.

Flere af kvinderne beskriver også, at sugardating hærder dem og får dem til at miste troen på mennesker, kærlighed og sig selv. Hjemmesiden oplever en stærk vækst i Danmark, hvor den nu har 25.000 brugere. Siden har en tilgang på 1.500 nye brugere om måneden.

Charlotte Fuglsang, forstander for Reden, KFUKs være- og rådgivningssted for kvinder i misbrug og prostitution, ser internettet som en katalysator for en ny seksuel adfærd:

»Når man begynder at tage penge for det, har man bevæget sig hen på den banehalvdel, der hedder prostitution. Nettet er med til at flytte nogle grænser og måske også ophæve grænserne. Der er noget, der tyder på, at vi er på vej ud i en ny grænseløshed,« siger hun som en reaktion på pigernes historier.

Flere af kvinderne fortæller, hvordan sugardating har rykket deres grænser og ændret deres person. En af dem er 24-årige Petra fra Nordjylland. Hun fortæller, hvordan hun over otte måneder tjente titusindvis af kroner på at gå i seng med mænd, hun mødte på Sugardaters.dk og blev desillusioneret af det:

»Der er noget, der er bristet inden i mig,« siger hun.

Nettet giver falsk tryghed

For Petra og andre unge kvinder er det afgørende, at de møder mændene over nettet. Men nettet giver en falsk fornemmelse for tryghed. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Fremtidsfabrikken for Reden i København afholdt i fokusgrupper med unge fra København, Aalborg, Helsingør og Esbjerg, hvor formålet er at afdække unges syn og holdning til blandt andet sugardating. En af konklusionerne er, at sugardating vurderes til at være ganske harmløst, da de har en oplevelse af og en tro på, at alt, hvad der foregår online, er kontrollerbart for dem.

Men det er ikke med i de unges overvejelser, at personer kan udgive sig for at være en anden, end de er, på nettet.

24-årige Petra fortæller, at hun tog ud til en mand, der havde brugt et 20 år gammelt billede på nettet – og viste sig at være »ældre end hendes bedstefar.«

Birgit Petersson, der er speciallæge i psykiatri, lektor og brevkasseredaktør, har fulgt børn og unges seksualitet tæt siden begyndelsen af 1980erne, pointerer, at nettet er noget helt andet end at have en flise på Istedgade.

»At gå på nettet er ikke en annonce i Ekstra Bladet. Nettet lokker. Det ser fint ud.«

Pigernes fortællinger får advarselslamperne til at blinke hos speciallægen.

»Når man i et menneskeliv overskrider den almindelige moral, bliver man mere og mere kynisk. Til sidst går man med til hvad som helst.«

Nordjyske Petra fortæller, at hun i begyndelsen bad mænd om en lægeattest.

»Men det er røget af sporet.«

En veninde, som hun anbefalede Sugardaters-siden til, forlangte i begyndelsen, at hendes mænd brugte kondom.

»Men hun er også faldet af på den,« siger Petra.

Birgit Petersson skildrer, at en deroute for alvor kan sætte ind, hvis noget går pigerne imod:

»En eksamen, der går galt for eksempel. Eller et arbejde, de ikke får. Det kan føre til misbrug eller psykisk sygdom, afhængig af hvilken baggrund og bagage kvinderne har at stå imod med.«

At lege luder

Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet, advarer imidlertid imod at overreagere.

»Det er da totalt bekymrende, hvis nogle af de unge kvinder bliver forråede og afhængige af de penge, de får for sex. Ingen tvivl om det,« siger han.

Men det er vigtigt at huske, siger sexologiprofessoren, at modsætningen mellem sex udført i kærlighed og ligeværdighed og sex som en brik i en handelsrelation ikke nødvendigvis gælder i alle dele af ungdomskulturen.

»Vi voksne mønstergenkender ofte de unges adfærd – og går galt i byen. For ældre generationer er betaling for sex noget af det mest fornedrende. Men sådan er det ikke nødvendigvis for de unge,« siger Graugaard, som også fortæller, at unge »leger« med luder-temaet.

 

Iben, en 26-årig singlepige fra Vejle, fortæller, at hun ser det som »frækt«, at en mand, hun har sex med, sørger for, at hun får mad de næste 14 dage.

»Jeg tænder på pengene. Mændene tænder på at give dem,« siger hun.

Graugaard påpeger imidlertid den risiko, som Berlingske har iagttaget hos nogle af pigerne: Dramaet, som pigerne spiller, bliver til virkelighed.

»De unge shopper, leger og rekonstruerer deres image – fordi de er unge og lever i en mulighedskultur. Men legen kan blive til alvor. Og nogle unge kan til sidst føle sig fanget i en social blindgyde. Vi aner bare ikke, hvor udbredt det er.«

Men det er både vanskeligt og dumt at forbyde hjemmesider som Sugardaters.dk, vurderer Graugaard.

»For alternativet, en seksuel Stasi-stat, er jo endnu værre.«

Det, der skal til, er forebyggelse, forebyggelse og atter forebyggelse, er flere eksperter enige om. Graugaard siger, at der forestår »en seriøs forebyggelsesindsats« i både skole og hjem.

»De unge skal vide, at der er folk som sugardaters, der vil slå plat på deres seksualitet. Det afgørende er, at vi giver de unge stamina og styrke, så de kan tage vare på sig selv. At de forbliver kompetente aktører og ikke lader sig udnytte.«