Succesrig skadestueordning risikerer at lukke

Succesrig skadestueordning i Aarhus risikerer at lukke. Sygeplejersker skal ikke længere visitere patienter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Region Midtjylland planlægger at nedlægge telefonvisitationen på skadestuen på Aarhus Universitetshospital, hvor specialuddannede skadestuesygeplejersker visiterer patienterne.

I stedet skal borgerne ringe til deres egen praktiserende læge, hvis de skal på skadestuen i dagtimerne, og vagtlægerne i aften og nattetimerne.

Aftalen fremgår af et udkast fra Region Midtjylland.

Ændringen skal op i Regionsrådet i december, og planen er, at aftalen træder i kraft 1. juni 2012, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

På skadestuen på Aarhus Universitetshospital er den gennemsnitlige ventetid 35 minutter. Skadestuen har cirka 58.000 patienter om året og er Nordeuropas største.

Der er 40 specialuddannede skadestuesygeplejersker på hospitalet, og hospitaler i Region Sjælland og Region Hovedstaden er ved at lave lignende ordninger.

Derfor vækker det undren, at ordningen skal ændres.

- Telefonvisitationen med sygeplejersker er en ubetinget succes. Borgerne er tilfredse, der er god økonomi, og det er rollemodel for andre regioner, siger Else Kayser, kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland til nyhedsbrevet.

Dansk Sygeplejeråd frygter, at en ny ordning betyder længere ventetid for borgerne.

- Vi frygter længere ventetider, når de praktiserende læger fremover samlet skal visitere 100.000 patienter på årsplan. Det kan jo være rigtig svært at komme igennem til sin egen læge, siger hun.

Direktør i Region Midtjylland Jane Jastrup understreger, at udkastet stadig er et "levende dokument", og at der derfor kan ske ændringer, men at udgangspunktet er, at patienterne skal ringe til deres egen læge i dagtimerne.

- Ifølge aftaleudkastet påtager lægerne sig ansvaret for, at de lever op til et højt niveau af tilgængelighed til egen læge, siger hun.

/ritzau/