Styrker kamp mod jalousidrab

Efter de senere års tragiske jalousidrab lancerer Rigspolitiet nu en konkret strategi for en styrket indsats mod disse forbrydelser.PDF: Læs om hele strategien her

Særlige ressource-enheder i hver enkelt politikreds, et fast samarbejdsforum mellem politi, sociale myndigheder og sundhedsvæsnet samt mere effektiv brug af polititilhold og bortvisning.

Det er nogle af hovedpunkterne i den længe ventede strategi fra Rigspolitiet, der skal dæmme op for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser.

Initiativet til strategien blev taget i starten af året efter en periode med adskillige blodige drab begået af jaloux mænd mod deres ekskærester, ekskoner og ekssamleversker. I perioden 2001-2006 fastsættes jalousi som hovedmotivet bag 15 procent af samtlige drab herhjemme.

Et af de væsentlige punkter i strategien er, at hver politikreds skal etablere en særlig enhed med et antal personer, der skal inddrages i samtlige sager om samlivsrelaterede forbrydelser. Enheden skal bl.a. sørge for, at offeret med det samme hjælpes til kompetent rådgivning, eksempelvis på et krisecenter eller hos den anonyme offerrådgivning. Desuden skal enheden vurdere, om der er behov for at iværksætte beskyttelsestiltag - det kan være udlevering af overfaldsalarmer eller meddelelse om polititilhold til den truende eller voldelige mand.

Strategien sætter desuden fokus på at forbedre samarbejdet mellem involverede myndigheder. I hver kreds skal der oprettes et fast samarbejdsforum, der løbende mødes - her skal både den særlige politienhed, de sociale myndigheder samt sundhedsvæsenet være repræsenteret.

Der lægges desuden op til, at Rigsadvokaten snarest skal udsende mere udførte retningslinjer for, hvordan politiet håndterer brugen af polititilhold og bortvisning, samt mulighederne for at rejse tiltale og efterforske sager om trusler eller vold i parforhold, før de udvikler sig til mere alvorlige forbrydelser.