Styrelse politianmelder læger efter meningitis-dødsfald

To læger er ifølge DR politianmeldt, efter styrelse konkluderede, at tre drenges dødsfald kunne være undgået.

Mathias Baadsgaard-Lund var en af de tre drenge, der døde af smitsom meningitis. Han blev kun 16 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto / Trine Baadsgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ifølge DR valgt at politianmelde to læger i en sag om tre teenagedrenges død af meningitis.

Det sker, efter mediet tidligere tirsdag berettede, at Patienterstatningen havde truffet afgørelser i sager om tre drenges dødsfald.

Drengene ville med stor sandsynlighed have været i live i dag, hvis de havde fået den rette behandling for meningitis, konkluderede Patienterstatningen ifølge DR.

Meningitis er en betændelse i hjernehinderne, og den kan komme i løbet af timer. Det kan skyldes enten bakterier eller virus, og de væsentligste symptomer er hovedpine, nakkestivhed og feber.

Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok, som de unge havde - er en farlig sygdom. Her er der behov for omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne.

På trods af den bedste behandling er der stadig 5-15 procent, der dør af sygdommen eller får varige mén.

De unge drenge var 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, 17-årige Hans Graham Petersen og 18-årige Christopher Licht Jensen.

De døde alle af smitsom meningitis inden for godt et år.

Det gjorde de, på trods af at de ifølge Patienterstatningen havde henvendt sig til sundhedsvæsenet i tide.

»I to af sagerne har drengene efter vores vurdering helt klare symptomer på meningitis og skulle have været under behandling med antibiotika langt tidligere.«

»Hvis de var kommet det, vurderer vi, at så var de i live i dag,« siger direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast til DR.

Den tredje af drengene, Christopher Licht Jensen, burde have været indlagt til observation i stedet for at være blevet sendt hjem med smertestillende behandling, lyder det fra Patienterstatningen.

»Så ville man have givet ham antibiotika, og så vurderer vi, at han kunne have været i live i dag,« siger Karen-Inger Bast.

/ritzau/