Styrelse på kanel-kontrol hos bagerne

Fødevarestyrelsen har indledt sin kontrol af bagernes brug af kanel. For store mængder af krydderiet er skadeligt for leveren, påpeger en ekspert.

Foto: Kim Haugaard.
Læs mere
Fold sammen

Kanelsnegle, æbletærter, krydderkager. Kanel er et essentielt krydderi traditionelt dansk bagværk, men i store mængder kan det også være farligt for leveren.

Derfor har Fødevarestyrelsen nu indledt en række uanmeldte besøg hos landets bagerier for at kontrollere, om de kommer for meget kanel i kagerne. Det skriver P4 Østjylland.

»Kanel indeholder kumarin, som er et naturligt aromastof, men samtidig et stof, som kan være skadeligt for leveren, hvis man får for meget af det,« forklarer bromatolog Mette Christiansen fra Fødevarestyrelsen.

Baggrunden for kontrolbesøgene er en EU-forordning, der sætter grænser for kanelforbruget i bagerierne. Men ifølge bagermester Jesper Christensen fra Hornbæk Bageri ved Randers er der tale om en hetz.

»Det er jo et produkt, der har været brugt i en menneskealder og så er det pludselig blevet farligt. Det kan man godt kigge lidt undrende på,« siger han til P4 Østjylland.

Hos Hornbæk-bageren vil man fremover bruge kanelsorter med mindre kumarin. Det betyder ikke noget for smagen, men kagerne bliver dyrere, advarer bagermesteren.

I alt 300 bagerbutikker landet over kan vente besøg af Fødevarestyrelsen i løbet af de kommende måneder.