Studieoptag: Sundhedssektoren får et boost

I nat klokken 00.01 får de unge ansøgere at vide, om de er kommet ind på drømmestudiet. Antallet af optagne er steget siden sidste år, og specielt godt ser det ud på sygeplejerskeuddannelserne, hvilket uddannelses- og forskningsministeren er godt tilfreds med.

Flere ansøgere er blevet optaget på sygeplejerske-uddannelserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I aften klokken 00.01 går det løs. Her får alle de spændte unge at vide, om de er kommet ind på drømmestudiet.

88.757 ansøgte i juni måned om at komme ind på en videregående uddannelse. Ud af dem er 65.714 blevet optaget. Det fortæller Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er omkring 1.000 flere optagne end sidste år – og det på trods af, at omkring 1.000 færre ansøgte om at komme ind på en uddannelse sammenlignet med 2018.

»Det vigtige er jo, hvor mange der får en plads, og vi uddanner flere i år. Det glæder mig, at så mange vil få et positivt svar om, at de kommer ind på deres drømmeuddannelse. Det er skønt for én som mig, der tror på fri og gratis uddannelse til alle,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og fortsætter:

»Det er dejligt, at så mange har lyst til at uddanne sig. Jeg håber, de får en god studietid, gør sig umage, følger deres nysgerrighed og dyrker fællesskabet. Vi skal have hele mennesker på vores uddannelser.«

Flere sygeplejersker

Specielt sygeplejerskeuddannelserne har fået et boost. Her er 264 flere blevet optaget i forhold til året før, og det er Ane Halsboe-Jørgensen godt tilfreds med.

»Jeg er meget tilfreds med, at flere begynder på sygeplejerskeuddannelsen. Der er brug for hver og én for at skabe et bedre og mere nært sundhedsvæsen. Og så er der optaget flere sygeplejersker uden for de store byer. Det er godt, for vi har brug for dygtige sygeplejersker i hele Danmark,« siger hun til Berlingske.

Socialdemokratiet gik til valg på at ansætte 1.000 flere sygeplejersker de kommende år for at styrke et sundhedsvæsen, der skriger på flere ressourcer. I år er 4.034 ansøgere blevet optaget på sygeplejerske-uddannelsen, mens tallet i 2018 var 3.770. Ministeren er glad for, at det nu går den rigtige vej.

»Jeg skal sikre mig, at vi uddanner de nødvendige hænder. Så derfor glæder det mig, at flere uddanner sig i det her fag. Vi har en ambition om at hæve niveautet i sundhedsvæsnet, sikre flere sygeplejersker,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

82 procent af ansøgerne er kommet ind på deres førsteprioriterede uddannelse, mens 8.416 kvalificerede ansøgere ikke fik en studieplads i denne omgang. Det er færre end sidste år, hvor 9.765 kvalificerede ansøgere blev afvist.

»Det glæder mig at færre er blevet afvist, men jeg kan sagtens forstå skuffelsen hos dem, der ikke har fået en plads. Man skal huske på, at et afslag ikke er en afslutning. Der er stadig mange muligheder for at komme i gang med en uddannelse. Man kan se, om der er ledige pladser på en uddannelse, der minder om den, man har søgt optagelse på – måske et andet sted i landet. Eller man kan supplere, så man opfylder kravene næste år. Der er altid en vej videre,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.