Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dansk Folkeparti vil forhindre, at det danske samfund investerer i uddannelse af unge, som tager til udlandet og bruger den. I et nyt SU-udspil er et centralt punkt derfor, at staten skal kunne kræve en del af SU'en tilbagebetalt, hvis en tidligere universitetsstuderende tager til udlandet mindre end fem år efter endt kandidatuddannelse.
Læs mere: DF: Det skal koste at forlade landet
Denne udmelding harmonerer dog overhovedet ikke med de internationaliseringsplaner, som universiteterne arbejder med nu, fortæller Claus Nielsen, der er studiechef på Københavns Universitet.
- Det, vi arbejder for, er, at vores studerende undervejs i deres uddannelse kommer ud og møder den verden, de også skal arbejde med. Vi har presset meget på, for at de tager på udveksling og får nogle internationale erfaringer, og derfor kan det virke forvirrende for de unge mennesker, at de så ikke må tage ud at arbejde, når de er færdige med at uddanne sig, siger han.
Claus Nielsen henviser også til at videnskabsministeren Charlotte Sahl-Madsen har snakket varmt om udveksling og oven i købet har foreslået at gøre det obligatorisk.
De kommer hjem og får børn
Claus Nielsen fortæller endvidere, at mange unge vælger uddannelse efter, at de kan komme ud i verden og bruge den.
- Der er nogle mennesker, der vælger en uddannelse, fordi de gerne vil have en international karriere. Det kan jo sagtens være i FLSmidt – et godt gammelt dansk firma – hvor man arbejder længere perioder i udlandet. Eller det kan være FN eller NATO, siger han.
Han mener ikke, at man skal undervurdere, hvad det danske samfund kan få ud af, at flere får internationale erfaringer.
- Man kan spørge sig selv, om vi ikke i virkeligheden får mere ud af, at de har været ude at prøve kræfter af i udlandet, og at den manglende skatteindtægt i en periode, kan blive hentet hjem til Danmark efterfølgende, siger Claus Nielsen og fortsætter:
- Det skal jeg ikke gøre mig klog på, men rigtig mange har som karriereplan at komme ud at arbejde internationalt i nogle år, og så vil de hjem og have børn. Så vil de formentlig i den største del af deres liv arbejde i Danmark.
Din mening: Bør man betale SU'en tilbage, hvis man flytter udenlands?