Studie kaster lys over hemmeligheden bag »superagers«

En særlig gruppe ældre har imponerende velfungerende hjerner i deres høje alder. Forskere forsøger at nå helt ind til de ældres hemmelighed, og nu er et amerikansk universitet kommet lidt tættere på.

Såkaldte »superagers« er folk langt oppe i årene med særlig god hukommelse og hjerner så skarpe som hos folk, der er flere årtier yngre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carol Seigler er 85 år, men hendes hjerne er lige så skarp som hos personer, der er langt yngre.

Hun laver frivilligt arbejde, dyrker ofte motion og er social med familie og venner.

Kvinden er en såkaldt »superager«, hvilket dækker over personer, der er over 80 år, men har en hjerne med en hukommelseskapacitet, som er lige så god som hos kognitivt normale personer, der er 20 eller 30 år yngre.

Den særlige gruppe er genstand for nærmere undersøgelse i et studie fra Northwestern University i Chicago, hvor den 85-årige kvinder også deltager. Det skriver CNN.

»Superagers skal have enestående episodisk hukommelse – evnen til at genkalde sig hverdagsbegivenheder og tidligere personlige oplevelser. Og så skal Superagers have mindst en gennemsnitlig præstation på de andre kognitive tests,« siger Emily Rogalski, der er professor i psykiatri, til mediet.

Hun fortæller, at kun ti procent af ansøgerne lever op til kriterierne.

Man kunne måske tro, at en »superager« blot adskiller sig fra andre ved at have en høj intelligens, men det er ikke tilfældet. Forskerne sørger nemlig for at sammenligne med andre, der har fået målt samme intelligenskvotient.

Hvad kan du selv gøre?

Data, der blandt andet bygger på årlige 3D-skanninger af testpersonernes hjerner, har vist fascinerende resultater, skriver CNN.

Almindeligvis skrumper ældre hjerner over tid, men denne særlige gruppe har en cortex – der står for blandt andet hukommelse og for at tage beslutninger – som er langt tykkere og skrumper langsommere end hos folk i 50erne og 60erne. Cellerne er desuden sundere og større.

Netop den pågældende del af hjernen er interessant, fordi det er her, at man kan rammes af Alzheimers.

CNN beskriver et nyt studie fra november, der viste, at superager-hjerner havde tre gange færre unormale dannelser af protein i nervecellerne end hjernerne fra kognitivt sunde kontroller, og netop disse proteindannelser kan være tegn på Alzheimers.

TV 2, der også beskriver fænomenet, har talt med den danske hjerneforsker Jon Sigurd Wegener. Han giver en række gode råd til folk.

Man kan, lyder det i artiklen, øge sandsynligheden for at blive en »superager«. Her er nogle af rådene:

  • Hold dig fysisk aktiv
  • Udfordr dig selv kognitivt ved eksempelvis at løse krydsord eller lære et nyt sprog.
  • Vær social – det sender hjernens frontallapper på arbejde.