Studerende vækker opsigt med "Vores Øl"

It-studerendes opskrift på øl er på vej til at blive et verdenshit efter BBC-indslag. "Sjov idé," siger Carlsberg. Se opskriften her.

Studerende vækker opsigt med "Vores Øl" - 1

Studerende fra IT-Universitetet på Amager har vakt international opsigt ved at brygge, hvad de kalder verdens første open source øl, kaldet "Vores Øl" (open source=åben kilde, red).

Almindelige bryggerier vogter nidkært over deres opskrifter, men "Vores Øl" kan alle kopiere - eneste betingelse er, at man fortæller, hvor opskriften kommer fra.

It-bryggernes ølopskrift er på vej til at blive et verdenshit. Først bredte idéen sig fra mund til mund og fra mail til mail, men i torsdags havde den britiske radio- og tv-station, BBC, et indslag om øllet, og siden er kommentarer og lykønskningerne strømmet ind fra nær og fjern. Eksempelvis mailede en brasilianer opskriften oversat til portugisisk.

Carlsberg - hvis reklamer har gjort sloganet "Vores Øl" landskendt - synes, at idéen med en åben ølopskrift er sjov.

- Havde det været et andet kommercielt bryggeri, der havde brugt sloganet Vores Øl, havde vi nok set anderledes på det. Men i det her tilfælde er det da en fremragende idé, de studerende har fået. På Carlsberg vil vi gerne være med til at fremme produktionen af godt øl. Og det er i orden med os, at de kalder det Vores Øl, selv om vi er kendt for det slogan, siger Carlsbergs internationale pressechef, Jens Peter Skaarup.

Han peger på, at det helt tilbage fra brygger Jacobsens tid har været et princip for Carlsberg, at gode ølidéer skulle deles og brygningen af god øl fremmes.

- I mange år havde bryggerier over hele verden problemer med at lave ordentligt gær til ølbrygning. Da det så i 1883 lykkedes brygger Jacobsen at lave saccharomyces carlsbergensis, så delte han gratis gæret ud til bryggerier i hele verden, så alle kunne få gavn af den. Dermed er Carlsbergs gærstamme i dag verdens mest benyttede, siger Jens Peter Skaarup.

    Vi bringer her opskriften på "Vores Øl" - nærmere om brygningen findes på www.voresoel.dk.

    Opskrift til ca. 85 ltr. Vores Øl (ca. 6% alkoholindhold).
    Maltekstrakt

    Til Vores Øl er der brugt fire typer rå malt:

  • 6 kg pilsnermalt
  • 4 kg münsnermalt
  • 1 kg karamelmalt
  • 1 kg lagermalt
  • Maltbygget knuses og sættes i 55-60°C varmt vand i 1-2 timer.
    Blandingen afsies, og den tilbageværende væske kaldes nu urt. Den indeholder omkring 10 kg maltekstrakt.

    Udover malt bruges:

  • 60 g Tetnang bitter humle
  • 50 g Hallertaver aroma humle
  • 300 g Guaranabønner
  • 4 kg strøsukker
  • (Guaranabønner kan f.eks. købes i helsekostforretninger.)
    Urten koges op i en stor gryde med humlen og ca. 70 ltr. vand.
    Efter en halv time tilsættes Guaranabønner og sukker.
    Hele blandingen småkoger i ca. en time, afsies og køles i lukkede tanke.

    Gæringen

    Der er lavet en gærstarter. Gæren tilsættes øllet og gæres ved stuetemperatur i ca. to uger
    Når øllet efter ca. to uger er færdiggæret, skal det hældes på flasker. Først skal man dog tilsætte 4 g sukker pr. liter øl og lidt gær fra bundfaldet.
    Vores Øl skal nu stå i flaskerne og danne kulsyre i 8-10 dage, og så er man klar til at nyde frugterne af sit arbejde.

/ritzau/