Studerende skal have feedback for en formue

Videnskabsministeren og Venstre-regeringen vil oprette en pulje, hvor de videregående uddannelser hvert år kan søge 100 millioner kroner til at løfte kvaliteten af uddannelserne.

Foto: Martin Dam Kristensen. Står det til regeringen, kan studerende på de videregående uddannelser se frem til mere feedback. Billedet er fra læsesalen på Statsbiblioteket i Aarhus. 
Læs mere
Fold sammen

Studerende på de videregående uddannelser efterlyser mere feedback og bedre undervisning, og nu skal de få mere feedback og bedre undervisning.

Videnskabsmininster Ulla Tørnæs (V) er nemlig klar til at oprette det, hun kalder en kvalitetspulje, der hvert år vil råde over 100 millioner kroner til ny og bedre undervisning og vejledning på de videregående uddannelser.

Ministeren kommer med forslaget i Berlingske forud for, at hun i morgen mødes til de endelige forhandlinger med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti (DF) om det såkaldte uddannelsesloft, der som udgangspunkt forhindrer danske studerende at tage mere end en enkelt, offentligt betalt, videregående uddannelse.

Loftet vil medføre årlige besparelser på omkring 400 millioner kroner, hvoraf de 300 millioner skal gå til at finasierere et nyt dagpengesystem, mens de sidste 100 millioner ifølge ministeren og Venstre-regeringen bør gå til kvalitetspuljen.

På den måde bliver omkring fjerdedel af besparelserne forbundet med uddannelsesloftet ført tilbage til uddannelsessystemet, fortæller ministeren.

Ulla Tørnæs forklarer, at udspillet til en kvalitetspulje kommer i erkendelse af, at »der er et stort ønske om mere feedback« blandt ikke mindst studerende. Altså mere og bedre vejledning og rådgivning fra institutionerne og underviserne.

Ministeren tilføjer, at forslaget også er en reaktion på, at bl.a. Produktivitetskommissionen er nået frem til, at »god undervisning ikke bliver prioriteret lige højt alle steder«, som hun siger.

»Det er afgørende med ordentlig feedback,« understreger hun.

Hun håber, at de politiske forhandlinger vil resulterer i, at kvalitetspuljen kan se dagens lys næste år. Alle videregående uddannelser skal kunne søge om midler fra puljen.

»Det handler også om at sikre god undervsning ved hjælp af nye eksamens- eller undervisningsformer, mere e-learning, mere it og den slags,« siger hun.

Hun afviser, at puljen er et plaster på såret til en uddannelsessektor, der ikke alene nu bliver ramt af et uddannelsesloft, men tidligere også er blevet pålagt at spare to procent årligt på undervisning i forbindelse med omprioriteringbidrag.

»Vi skal have mere kvalitet i vores uddannelser, og det kan puljen bidrage til,« fastslår hun.

Ifølge formand for universitetsrektorerne og rektor på DTU, Anders Bjarklev, er der »altid brug for at få løftet kvaliteten af uddannelse«. Derfor siger han også ja tak til regeringens forslag kvalitetspujle.

»Men dermed ikke sagt, at vi i dag har en kvalitet, vi ikke kan være bekendt,« siger han.

Anders Bjarklev understreger, at der noget, han og andre rektorer »ikke bryder sig om, så det politikere, der ikke vil prioritere«.

»Man kan sige, at regeringen med det her forslag prioriterer. Man kan så altid diskutere baggrunden. Men det er i hvert fald bedre end grønhøstermetoden,« siger han med henvisning til såvel omprioriteringsbidraget i forbindelse med uddannelse som finanslovens milliardbesparelser på forskning.

De studerende formand, Yasmin Davali fra DSF, er, som hun siger, »glad for de 100 millioner kroner«, men de »klinger dog noget hult, når sektoren skal spare milliarder af kroner«

»Man kan sige, at det det er 100 millioner, som regeringne lader være med at spare,« lyder det fra Yasmin Davali:

»Det er et meget lille plaster på et meget blødende sår.«

Hun fortæller, at meldingen fra Ulla Tørnæs kommer samtidig med, Aarhus Universitets ledelse i studenterbladet Omnibus beskriver, hvordan den de kommende fire år vil spare 280 mililoner kroner i forbindelse med en spareplan forårsaget af bl.a. omprioriteringsbidraget.

»Besparelserne rammer de studerende bredt. Det er hverdagskvaliteteten, det går ud over. Der er ikke nok timer eller nok feedback,« siger hun