Studerende: Sindssygt med SU-stop til kandidatstuderende

Danske Studerendes Fællesråd giver ikke meget for forslag fra ekspertpanel.

arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At fjerne SU'en for studerende på kandidatuddannelser vil være det rene vanvid.

Det mener formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali, som har meget svært ved at se det kloge i forslag fra et ekspertpanel på uddannelsesområdet.

Panelet fremlægger fredag syv omfattende anbefalinger til nytænkning af hele uddannelsessystemet ifølge Politiken.

En af anbefalingerne er, at SU'en på kandidatuddannelserne skal laves om fra stipendier til et rentefrit lån, som de studerende kan tage på sidste del af deres uddannelse.

Det vil ifølge panelet gøre kandidatgraden til et aktivt tilvalg frem for en selvfølge for de tusindvis af studerende på landets universiteter.

- Jeg tror, at det er den mest sindssyge måde at italesætte SU-nedskæringer på, jeg nogensinde har set. SU'en frarøver ikke studerende valg, den giver os valg. Forslaget fratager tusindvis af studerende muligheden for at studere og dygtiggøre sig og tvinger dem ud i usikre arbejdsforhold på et ikke-eksisterende bachelorarbejdsmarked, siger Yasmin Davali i en skriftlig kommentar.

En anden af eksperternes anbefalinger er, at færre generelt skal tage en kandidatuddannelse, og at der skal være hårdere styring med, hvilke uddannelser de unge vælger.

Men også det modtages med harme hos Yasmin Davali.

- Vi har undersøgelser, der viser, at ni ud af ti studerende slet ikke er interesserede i at stoppe med at uddanne sig efter deres bachelor. Det eneste Carsten Koch (formand for panelet, red.) og det såkaldte ekspertudvalg hjælper med, når de taler for et bachelorarbejdsmarked, er at sikre en dårligere uddannet arbejdsstyrke, mener hun.

/ritzau/