Studerende: SF svigter os

Danske Studerendes Fællesråd er dybt skuffet over SF, der ikke længere støtter et alternativ til regeringens dimensioneringsplan for universiteterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke længere flertal for et alternativ til regeringens plan for at tilpasse de videregående uddannelser til arbejdsmarkedets behov.

SF har trukket sin støtte til alternativet, og det skuffer Danske Studerendes Fællesråd.

»Det her er fuldstændig uforståeligt og dybt skuffende. Igennem hele forløbet har SF sendt signaler til hele sektoren om, at de ville afbøde konsekvenserne med den nye model, og alle havde forventet, at de gik hele vejen. Nu vælger de i stedet for at svigte universiteterne og de studerende,« siger formand Jakob Ruggaard.

Han havde foretrukket det alternative forslag, som lagde op til færre nedskæringer, større hensyn til regionale forhold og mere frihed til universiteterne i fordelingen af nedskæringerne.

Jakob Ruggaard mener, at konsekvenserne af regeringens model er meget alvorlige for universiteterne.

»Massevis af unge vil miste muligheden for at tage en videregående uddannelse, massevis af forskere står til at blive fyret, flere uddannelser skal formentlig lukke og nogle områder af Danmark vil simpelthen opleve et massivt fald i uddannelsesniveauet. Det er stærkt skadelige konsekvenser, som SF nu vælger ikke at være med til at gøre lidt mildere,« siger formanden.

SFs ordfører for videregående uddannelser, Annette Vilhelmsen (SF), begrunder i Politiken beslutningen om ikke at bringe regeringen i mindretal med de indrømmelser, partiet har fået i forhandlingerne. Det drejer sig om en evaluering af modellen i 2017 og en lovning på, at uddannelsesministeren fremover vil sørge for mere dialog med studerende, ledelser og de øvrige politiske partier.

Men disse indrømmelser er varm luft, mener Jakob Ruggaard.

»De indrømmelser hjælper jo på ingen måde de studerende, der fremover ikke kan få en studieplads, de forskere der bliver fyret, eller de fag miljøer der bliver ødelagte eller lukket,« siger han.

»Det virker mest af alt som en virkelig dårlig forklaring, der skal dække over, at SF er blevet banket på plads af regeringen og ikke har haft modet til at stå fast. Det er skuffende, at man på den måde ikke har prioriteret at stå sammen med de studerende og universiteterne,« erklærer de studerendes formand.