Studerende: Regeringen begår generationstyveri

Studerende og elever er enig om, at regeringen med sit SU-udspil gør det surt at tage en uddannelse i Danmark.

Studerende i protest på Christiansborg Slotsplads mod 2025-planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sats på os - vi er fremtiden«.

Sådan lyder en af de mange meldinger fra de studerende fra såvel ungdomsuddannelser som videregående uddannelser, der her til formiddag havde fundet vej til Christiansborg Slotsplads for at protestere mod regerings udspil på SU-området i forbindelse med 2025-planen.

De studerende taler om »generationstyveri«, fordi regeringen vil omlægge SUen, således at studerende fremover får den ene halvdel af deres SU som et stipendium og den anden halvdel som lån.

Ifølge regeringens beregninger vil det betyde, at såvel udeboende som hjemmeboende på SU vil få deres stipendium reduceret med 20 procent i forhold til i dag. Regeringen lægger op til, at de nye SU-regler skal begynde i forbindelse med studiestart i 2019.

Færre i uddannelse

Formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Yasmin Davali, kalder besparelserne for »massive«.

»Det kommer til at betyde, at færre tager en uddannelse,« mener hun:

»Det bliver svært for mange at få det til at hænge sammen økonomisk.«

Hun henviser til, at der i lande, hvor de studerende udelukkende får SU-lån, er færre, der gennemfører en videregående uddannelse.

Regeringen lægger op til, at lånet gøres rentefrit, mens de studerende er under uddannelse, ligesom de får et særligt beskæftigelsesfradrag, hvis de efter endt uddannelse bliver i Danmark og arbejder.

»Forslaget giver favorable lånevilkår for de studerende under studiet og mindsker omkostningerne ved at optage studielån sammenlignet med i dag,« hedder det i 2025-planen.

Samtidig forhøjes fribeløbet for, hvor meget studerende må tjene samtidig med, de får SU.

Demonstration ved Christiansborg

Nogle af besparelserne på SUen skal bl.a. gå til oprette det, regeringen kalder en kompetencepulje med cirka en milliard kroner om året.

»Puljen skal bl.a. anvendes til projekter, udviklingsprogrammer og målrettede indsatser, der forbedrer kvaliteten i uddannelsessystemet, styrker den erhvervsrettede forskning og udvikling og understøtter en kompetenceudvikling, der forbedrer vores muligheder for at drage nytte af forskningsmæssige og teknologiske fornyelser,« hedder det.

Ingeniørstuderende på DTU, Sebastian Molbech Hansen, forlod her til formiddag en forelæsning før tid for at kunne deltage i demoen på Slotspladsen sammen med et halvt hundrede andre studerende.

»Det betyder, at studielivet bliver mere surt. I forvejen er studiet jo et fuldtidsarbejde. SU er vigtig for at gennemføre til tiden,« siger han:

»Jeg kan godt forestille mig, at nogle vil overveje en ekstra gang, om de skal læse, når det bliver på den her måde med SUen.«

Formanden for de gymnasiestuderende i DGS, Martin Thing, advarer om, at det kan ramme mange hjemmeboende på SU hårdt, hvis de skal til at låne i stedet for at få.

»Man skal huske på, at mange hjemmeboende skal betale for kost osv. med deres SU,« siger han.

Formanden for handelsskoleeleverne, Jonas Thisted, taler om, at regeringen »fjerner en af grundstenene i vores uddannelsessystem«.

»Det her skaber mere stressede unge,« mener han.