Studerende om frygtede introuger: »Alkohol er en del af vores kultur«

Nogle kvindelige studerende oplever de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende. Aktiviteter, der ofte indebærer alkohol. Alligevel mener Danske Studerendes Fællesråd ikke, at et decideret alkoholforbud er vejen frem. Det skal i stedet være nemmere at sige nej til alkohol, lyder det.

Det skal ikke være nødvendigt at drikke alkohol for at deltage i aktiviteter under studiestarten, lyder det fra Aalborg Universitet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver fjerde kvindelige studerende frygter det introforløb, de går i møde, når de inden længe starter på landets universiteter, viser en ny undersøgelse fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut.

Det tal er for højt og skal tages meget seriøst, lyder det nu fra Danske Studerendes Fællesråd.

»Det kommer bag på mig, at det stadig fylder så meget. Men så alligevel ikke,« siger rådets forperson, Julie Lindmann.

Ifølge undersøgelsen frygter de kvindelige studerende at opleve de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende. Aktiviteter, der ofte indebærer alkohol.

Alligevel mener Julie Lindmann ikke, at et decideret alkoholforbud er vejen frem.

»Alkohol er en del af vores kultur. Jeg tror, det er meget bedre, at man går i dialog, og jeg kan være bange for, at man bare laver små lukkede klubber, og at det rykker udenfor universitetet, hvis der kom et forbud,« siger hun og tilføjer:

»Der skal selvfølgelig både være aktiviteter med og uden alkohol. Jeg synes overhovedet ikke, at alkoholaktiviteter må være det styrende element. Druklege skal ikke fylde.«

Kvinder skulle simulere oralsex

Flere tidligere sager om grænsesøgende introforløb har før været beskrevet i medierne.

I 2015 kom det således frem, at kvindelige studerende under en introtur på CBS skulle simulere oralsex på en banan, mens de mandlige studerende kaldte dem for »ludere«.

Og i 2019 måtte universitetet bortvise 25 introvejledere for brud med alkoholpolitikken og for krænkende adfærd over for de nye studerende på rusturene.

Ifølge Danske Studerendes Fællesråd har man de seneste år arbejdet målrettet med at forebygge sådanne situationer.

»Man kan som tutor være med til at skabe et miljø, hvor det er nemmere at sige nej til alkohol. Det skal universiteterne være med til at støtte op om. For man er vildt sårbar, når man starter i et nyt fællesskab med en masse nye mennesker,« siger Julie Lindmann.

»Det er desværre bare et ret godt billede af samfundet«

Hun opfordrer til at tage det meget seriøst, at ikke alle træder ind på drømmestudiet med ro i maven.

»Man bør lave klare retningslinjer fra start af og fortælle om, hvad der kommer til at ske. Meld programmet ud! Alle skal være klar over, hvad de går ind til,« lyder rådet til dem, der er i disse dage sidder og planlægger de nye studerendes introforløb.

Lidt over hver tiende mand frygter i lighed med kvinderne at opleve de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende.

At langt flere kvinder er bekymrede forud for introugerne, kommer dog ikke som en overraskelse for Danske Studerendes Fællesråd.

»Det er desværre bare et ret godt billede af samfundet. Kvinder er mere bange for krænkelser end mænd, og flere kvinder oplever det også,« siger Julie Lindmann.