Studerende med job får bedre karakterer

Universitets-studerende, som har arbejde ved siden af, klarer sig bedre end deres kammerater uden arbejde.

Studerende, der arbejder op til 20 timer om ugen, har lettere ved at klare sig igennem et års eksamener end deres kammerater, som ikke står på tanken eller arbejder på advokatkontor i fritiden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Det viser et nyt ph.d.-projekt, som økonom Juanna Schrøter Joensen fra Aarhus Universitet står bag. Hendes beregninger viser, at studerende med op til 10 timers arbejde om ugen mindsker sandsynligheden for at dumpe årets kurser med 7 procentpoint i forhold til studerende, som ikke får andet i lønningsposen end SU.
Arbejder man fra 10 til 20 timer ugentligt, er forskellen mindre. Men de flittige unge har stadig større sandsynlighed for at slippe helskindet gennem eksamenerne.
»Projektet bekræfter vores formodning om, at studiearbejde i begrænset omfang kan skabe en positiv synergieffekt i forhold til studiet,« siger Helena Skyt Nielsen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og vejleder på projektet.
Undersøgelsen bygger på data fra 2.000 personer, der blev indskrevet på en lang videregående uddannelse i 1994 og 1996.
Ved at sammenligne personer med samme evnemæssige udgangspunkt i form af samme gymnasiegennemsnit, valgfag, akademiske evner, antal beståede kurser i forvejen og lige lange indskrivningstider på universitetet, kan man konkludere, at selve arbejdsmængden gør en forskel, siger fortæller Juanna Schrøter Joensen.
»Det betyder ikke så meget, om jobbet er studierelevant eller ej. Studiearbejde kan supplere den formelle uddannelse ved at lære de studerende arbejdsmarkedsrelaterede færdigheder, som f.eks. at kunne komme tidligt op og udnytte sin tiden effektivt. Desuden kan det være godt med en adspredelse fra studierne.«
Ifølge undersøgelsen tipper de positive effekter af fritidsarbejde over ved omkring 20 timer.


Kilde: Jyllands-Posten