Studerende: Kendskab til udkants-sygehuse kan tiltrække læger

Der mangler speciallæger i alle landets regioner, og særlig slemt står det til i det såkaldte udkantsdanmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lægevikariat eller et studiejob på et mindre sygehus i udkantsdanmark kan bane vejen for, at flere lægestuderende i fremtiden vælger at arbejde som speciallæge på de små sygehuse.

Det mener formand for Foreningen af Danske Lægestuderende, Kasper Gasbjerg, efter diskussionen om mangel på speciallæger igen er blusset op.

Ifølge en rundspørge fra DR Nyheder mangler der mindst 500 speciallæger på landets sygehuse. Et problem, der er særligt udbredt i landområder med mindre byer.

»For at flere medicinstuderende i fremtiden tager et arbejde i udkantsdanmark, er det helt centralt at have kendskab til hospitaler i udkantsdanmark i en arbejdssituation og ved, der er et godt arbejdsmiljø. Enten i form af lægevikariater eller i form af det arbejde, vi kan tage under studiet - de såkaldte FADL-vagter, hvor vi assisterer sygeplejersker,« siger Kasper Gasbjerg.

Han peger dog på, at noget af det, man hidtil har tyet til for at løse problemet, sætter en kæp i hjulet for dette.

»Den taktik, der har været hidtil med pisken i form af indførelse af fireårsreglen og nu femårsfristen og senest fremdriftsreformen, det er ikke vejen frem,« siger han.

Fireårsreglen blev indført i 2008 og betød, at studerende skulle starte på deres speciallægeuddannelse inden for fire år. Det er nu ændret til fem år. Hvad angår fremdriftsreformen spænder den ben for, at de studerende kan tage vikariater, fortæller formanden.

»Jeg tror generelt, vi er for få læger på markedet til, at man kan piske sig ud af problematikken. Det handler om at gøre sig attraktiv ved at have et udviklende miljø på udkantssygehusene, hvor man kan understøtte konstant læring i det faglige liv som læge,« siger Kasper Gasbjerg.

Han foreslår for eksempel at man undersøger muligheden for at rykke mere forskning ud på de mindre sygehuse.

Hvad angår højere løn, tror han ikke, det er en afgørende faktor, der kan lokke læger ud af de større byer.

»I Region Nordjylland har man virkelig prøvet med økonomisk gulerod, og det har, så vidt jeg ved, haft en begrænset effekt. Et sted, de ikke mangler praktiserende læger, er til gengæld ude ved Vestervig, hvor der er rigtig god mulighed for at kitesurfe. Jeg tror, man skal se på guleroden i bredere forstand end bare i økonomisk form,« siger han.

En ting, der også spiler ind for mange lægestuderende, er muligheden for at finde arbejde til ens partner.