Studerende: Hvorfor skal vi til eksamen om søndagen?

Medicinstuderende på Københavns Universitet er trætte af, at de som følge af pladsmangel er nødt til at gå til skriftlig eksamen om aftenen og i weekender.

Morten Jørgensen, medicinstuderende på Københavns Universitet og MedicinerRådet på SUND. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere tusinde studerende på Københavns Universitet (KU) er nødt til at gå til skriftlig eksamen om aftenen, om lørdagen eller sågar om søndagen.Studerende fra samfundsvidenskab, jura og det sundhedsvidenskabelige fakultet, SUND, går nemlig til skriftlig eksmanen i de samme lokaler på Frederiksberg, hvor der langt fra er pladser nok til at eksaminere så mange studerende i dagtimer på hverdage.

Det betyder, at ikke mindst medicinstuderende bliver eksamineret lørdage eller søndage. Således kan 1.250 af dem se frem til weekendeksamen i dette semester, oplyser Morten Jørgensen, der ud over at være medicinstuderende også er formand for det studenterpolitiske MedicinerRådet på SUND og selv har været til en håndfuld lørdagseksamener.

Han ved allerede nu, at han skal til en eksamen til januar den selvsamme lørdag, som hans mor ellers havde booket lokaler til sin 50 års-fødselsdag i Odense. Mange andre mecinstuderende må som han sige nej tak til invitationer til mærkedage som bryllupper og fødselsdage, fordi de ligger i weekender, hvor de skal eksamineres på Frederiksberg.

»Man kan risikere at være oppe til eksamen til efter klokken 22 en hverdagsaften og til efter klokken 20 i weekenden. Det er ikke okay,« siger 25-årige Morten Jørgensen og henviser til, at det ikke er muligt for studerende at bytte eksamenstider, når først de er fastlagt:

»Man skal skabe de optimale studie- og eksamensforhold. Man skal teste studerende på lige vilkår. Lige vilkår er ikke at sammenligne en sen søndagseksamen med en tidlig onsdagseksamen.«

Men hvad vil I gøre, når I engang får arbejde? I slipper nok ikke for weekendarbejde.

»Lur mig, om man ikke som læge kan få byttet en vagt, hvis man i god tid ved, at ens datter skal giftes en lørdag,« siger han.

500 pladser er for lidt

Omfanget af aften- og weekendeksamener er blevet så stort, at Morten Jørgensen efterlyser handling fra ledelsen på SUND. Prodekan for uddannelse på SUND, Hans Henrik Saxild, »forstår så udmærket de studerende«. Men han henviser til, at flere og flere studerende skal eksamineres på Frederiksberg, hvilket skaber »flaskehalsproblemer«.

Ifølge prodekanen er der omkring 500 eksamenspladser med stationær computer, digital pen og de rigtige programmer. Han beskriver det som »et effektivt, hurtigt og sikkert system« og afviser dermed at gøre som på blandt andet SDU, hvor medicinstuderende må have egne computere med til eksamen.

Hans Henrik Saxild oplyser, at SUND sammem med samfundvidenskab og jura er ved at overdrage administrationen af de skriftlige eksamener til selve KUs ledelse.

»Vi står i et vadested og investerer derfor ikke i flere pladser. Men kommer der ikke en udvidelse, så går det galt – så mon ikke, der kommer flere pladser. Om det så bliver løst, så der ikke forekommer eksamener på mere eksotiske tidspunkter, det er ikke til at sige endnu,« fortæller prodekanen.