Studerende frygter forhastet nedskæring af uddannelser

Politikerne skal klappe hesten, inden de beslutter sig for, om der skal skæres i antallet af videregående uddannelser, mener Danske Studerendes Fællesråd. Lyt til fagfolk og universiteterne, lyder opfordringen.

»Det må aldrig være et mål i sig selv, at der skal skæres i antallet af uddannelser. Målet er at have det antal af uddannelser, som passer til det vidensbehov, der skal dækkes,« siger de studerendes formand, Yasmin Davali. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne må ikke forhastet hverken skrue op eller ned for antallet af videregående uddannelser.

Det mener Danske Studerendes Fællesråd, der opfordrer til, at politikerne i højere grad tager fagfolk og universiteter med på råd, når det skal besluttes, om der skal skæres i antallet af uddannelser, som der er i år er rekordmange af.

»Det må aldrig være et mål i sig selv, at der skal skæres i antallet af uddannelser. Målet er at have det antal af uddannelser, som passer til det vidensbehov, der skal dækkes,« siger de studerendes formand, Yasmin Davali.

Udmeldingen kommer, efter en ny optælling fra Politiken Research viser, at der er kommet 57 flere uddannelser på universiteterne i løbet af de seneste fire år. Dermed har de næsten 93.000 uddannelsessøgende unge i år haft 843 uddannelser at vælge imellem, og det er for mange, mener eksperter.

Daværende uddannelsesminister Morten Østergaard (R) bebudede i 2013, at der skulle lukkes en del uddannelser, så der ikke var så mange at vælge imellem, men Yasmin Davali advarer politikerne mod at drage forhastede konklusioner.

»Politikerne skal klappe hesten og lade fagmiljøerne og universiteterne se på, hvad der giver mening at have af uddannelser. Det er ret voldsomt, hvis politikerne overtager den rolle,« siger hun.

Hvis det så viser sig, at der ud fra et fagligt perspektiv er for mange uddannelser, så er det ifølge de studerendes formand naturligt, at der er nogle, der skal lukkes ned.

»Ligesom det giver mening, at der i takt med udviklingen i samfundet kan være et behov for at oprette nye uddannelser,« siger Yasmin Davali.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) siger til Politiken, at han vil drøfte problematikken med rektorerne på de videregående uddannelser, når parterne de kommende måneder skal mødes.

Torsdag får de 92.477 unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse i år, svar på, om de er kommet ind på drømmestudiet.

 

Berlingske dækker naturligvis, hvem der er optaget på de omkring 900 forskellige videregående uddannelser. Følg med her på B.dk fra midnat.