Studerende blokerer universitet

De studerende på Roskilde Universitet vil fra mandag morgen blokere rektoratet. Håbet er at få regeringen til at droppe både fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyring af forskere, manglende feedback og krav om gennemførsel på rekordtid. De studerende på Roskilde Universitet (RUC) er trætte af det, de kalder årelange nedskæringer og vil derfor fra mandag morgen blokere rektoratet i protest mod nedskæringsplaner og krav om erhvervsrelevans på uddannelserne.

»Det er en protest imod de nedskæringer, der har været definerende for uddannelsespolitikken de sidste mange år. Både fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen er udtryk for det her politiske regime,« siger Henrik Skaaning, der er talsperson for de studerendes blokade-initiativ, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at blokaden ikke kun er udtryk for utilfredshed med regeringens dimensionsplan, der skal skære ned på studiepladser.

»Universitetet er gået fra at være en institution, der skal uddanne kritisk tænkende mennesker, til at være en institution, der skal presse flest muligt mennesker hurtigst muligt ud på arbejdsmarkedet. Uddannelse har et formål i sig selv og er fuldstændig grundlæggende for vores demokrati,« siger Henrik Skaaning.

De studerende på RUC følger i fodsporet på studerende fra Aarhus Universitet, der i sidste uge blokerede en række kontorer og mødelokaler på universitetet, indtil politibetjente fjernede de studerende tirsdag efter seks dages uafbrudt blokade. Før det blokerede en gruppe studerende også Københavns Universitet, og her fik de at vide, at de risikerede at blive smidt ud fra universitetet, hvis de fortsatte blokaden.

Adspurgt hvor lang tid de studerende på RUC har tænkt sig at blokere rektoratet, lyder svaret fra Henrik Skaaning:

»Vi har et fællesmøde hver dag, hvor vi træffer beslutning om, hvorvidt blokaden skal opretholdes eller ophøre.«

De studerende på både Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Roskilde Universitet har alle ført protester under initiativet »Et andet universitet«.