Studerende består, selvom de burde dumpe

Tre ud af ti professorer og lektorer har ladet studerende bestå, selv om deres faglige vurdering var, at den studerende skulle dumpe. Dybt problematisk, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen. Akademisk skandale, mener Venstre.

En række studerende på landets universiteter består eksamen, som de reelt burde være dumpet i. Det vækker kritik fra politisk hold, og ifølge undervisningsministeren siger det noget om en kultur, der skal ændres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Vejl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Studerende fra landets universiteter består en eksamen, selv om deres faglige evner kun rækker til dumpekarakteren 00.

I en ny undersøgelse fra Berlingske Research, som 1.192 har deltaget i, svarer tre ud af ti undervisere, at de indenfor de seneste fem år har ladet studerende bestå, selv om deres faglige vurdering var, at den studerende skulle dumpe.

37 pct. af de undervisere, der lod studerende bestå, gjorde det, fordi de frygtede en øget arbejdsbyrde for sig selv i form af klager og reeksaminationer. 36 pct. gjorde det af hensyn til den studerende, som ellers ville blive forsinket eller smidt ud fra studiet, mens 17 pct. så igennem fingre med den studerendes utilstrækkelige faglighed for at sikre institutionens økonomi, der er afhængig af, at studerende består. En lille andel på ca. seks pct. tilføjer i undersøgelsen, at den studerende bestod, fordi censors vurdering var mere positiv.

Uanset forklaringen er det dog meget alvorlige tal, mener Venstre.

»Det er fuldstændig og aldeles uacceptabelt, at undervisere på danske universiteter lader studerende, som skulle være dumpet, bestå – uanset årsagen. Jeg vil faktisk betegne det som en akademisk skandale,« siger uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen (V).

En bjørnetjeneste

For fire uger siden bragte Berlingske nyheden om, at 1.200 adspurgte lektorer og professorers gennemsnitlige vurdering er, at hver tiende studerende slet ikke burde være på studiet på grund af ringe faglighed og manglende motivation. Siden har rektorer, undervisere og studerende debatteret kvaliteten på universiteterne og hvorvidt de studerende er blevet »dumme og dovne«. De nye tal understreger behovet for at fortsætte debatten, mener Venstre.

»Det er at gøre de studerende en bjørnetjeneste ikke at dumpe dem, hvis de ikke har det faglige niveau, for så kommer de videre i systemet uden at have evnerne til det. Det er også meget, meget alvorligt i forhold til synet på akademikere. Det er underminerende for tilliden til akademikere, at man lader studerende bestå, som ikke kan deres ting,« siger Esben Lunde Larsen.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) er enig. Hun peger på, at intet hensyn kan forsvare, at man undlader at dumpe studerende, som ikke har det faglige niveau til at bestå.

»Det er dybt problematisk, at der er undervisere, der lader studerende, som ikke har faglighed til det, slippe igennem. Det må ikke ske, at man for at skåne nogen eller noget lader studerende, der ikke er klar til at bestå, bestå. Det skal der tages hånd om, og det er en ledelsesopgave,« siger ministeren.

Reformer medfører papirarbejde

I et skriftligt svar til Berlingske ser formand for Rektorkollegiet og rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen anderledes positivt på undersøgelsens tal.

»Overordnet ser jeg tallene som udtryk for, at forskerne prioriterer kvalitet i uddannelserne – og dermed sætter kravene til eksamener højt. Det er godt, at lidt over seks ud af ti af de adspurgte ikke lader studerende bestå uretmæssigt. Og det fortæller mig, at billedet af, at mange studerende kommer for let igennem universitetet, ikke stemmer overens med virkeligheden,« skriver Ralf Hemmingsen, der dog understreger, at sigtet for alle universiteter må være, at studerende kun består, hvis de opfylder kravene.

Artiklen fortsætter under grafikken

»Derfor giver undersøgelsen selvfølgelig anledning til fortsat dialog i de akademiske miljøer, i ledelserne og ikke mindst i de fora, hvor studerende, medarbejdere og ledelse drøfter universitetets anliggender,« skriver Ralf Hemmingsen.

Rektor på Roskilde Universitet og medlem af Rektorkollegiet Hanne Leth Andersen er enig i, at studerende kun skal bestå, hvis deres faglighed rækker til det. Hun bider mærke i, at det særligt er ekstraarbejdet i forbindelse med reeksaminationer, der er problemet.

»Det er jo kedeligt, at det handler om besvær med reeksaminationer. Det er påfaldende i en tid, hvor der er mange nye administrative byrder for vores undervisere i kraft af politiske reformer, og det må ikke føre til, at vi lader studerende bestå, der skal dumpe,« siger Hanne Leth Andersen.

Kvalitet på dagsordenen

Hos Venstre mener Esben Lunde Larsen dog ikke, at der skal ændres på det merarbejde, der er i forbindelse med en reeksamination. I stedet bør institutledere og universitetsledelsen have en åben og ærlig dialog om, hvad der egentlig foregår i praksis. Og så vil venstrepolitikeren diskutere, om studieoptaget er blevet så stort, at det forringer kvaliteten.

»Vi er til enhver tid åbne over for at diskutere med de videregående uddannelsesinstitutioner, om der optages for mange studerende i forhold til kvaliteten af det, der foregår. Der er jo noget, der tyder på en syg kultur, når man lader studerende bestå, der ikke skal bestå,« siger Esben Lunde Larsen.

Ifølge forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen står det dog allerede universiteterne frit for kun at optage de mest kvalificerede ansøgere.

»Der er aldrig nogen, der har bedt universiteterne om at optage studerende, de ikke mener er kvalificerede, og der er bestemt heller ikke nogen, der har bedt om, at studerende består uden at have faglighed til det. Jeg synes, at undersøgelsen siger noget om en kultur, der skal ændres, og vi har heldigvis allerede iværksat initiativer, der har kvaliteten i fokus,« siger ministeren.