Studenter angrebet med syre: Det brændte i ansigtet, og jeg kunne intet se

Sådan så studentervognen ud fredag, inden der blev kastet syre mod studenterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To studenter fik sprøjtet væske med syre i øjnene under deres studenterkørsel i København i fredags. Væsken, der tilsyneladende blev sprøjtet med vandpistol fra en bil, sendte de to piger på hospitalet, hvor de måtte igennem en knap to timer lang skyllebehandling.

I disse dage kan man se masser af glade studenter, der er ude og lufte huen i pyntede studentervogne. Sådan startede fredagen også for en HF-klasse fra Herlev Gymnasium og HF uden for København. Men da studentervognen ved 15-tiden kørte forbi Husum Station ændrede stemningen sig drastisk, da en af pigerne på studentervognen pludselig brød ud i skrig af smerte.

»Det begyndte pludselig at svie helt vildt i begge mine øjne, og det brændte i mit ansigt. Jeg kunne ikke se noget, og jeg kunne heller ikke åbne mine øjne. Det var meget slemt og gjorde rigtig ondt,« siger 19-årige Mia til BT.

Den nyudklækkede student registrerede ikke, hvad der var sket forud for den voldsomme smerte. Men det gjorde hendes 19-årige klassekammerat Julie, der fortæller:

»Jeg lagde mærke til en mørk bil, som kørte forbi vores studentervogn med noget, der lignede en vandpistol, ud af vinduet. Der blev sprøjtet væske mod vores vogn, og pludselig kunne jeg høre Mia råbe op og skrige.«

Julie, og de andre piger, som BT har talt med, ønsker ikke at få deres fulde navn med i artiklen. BT er bekendt med pigernes efternavne.

Det er den anden sag indenfor de seneste to dage, hvor studenter er blevet angrebet under studenterkørsel. Lørdag beskrev BT, hvordan en studentervogn var blevet angrebet med æg, olie og mel af en stor flok unge på Amager i København.

Tilbage i studentervognen ved Husum Station var Mia i stor smerte og kunne intet se. Hendes veninde Louise forsøgte at få hende til at åbne øjnene, men smerterne var for store for Mia.

Midt i hjælpen begyndte Louise også at mærke en brændende smerte.

»Det gjorde sindssygt ondt i mit ene øje, og jeg blev rød i ansigtet, på brystet og på armene. Det sved i huden og føltes som, hvis man bliver ved med at klaske på solbrændt rød hud,« siger 19-årige Louise.

Imens de to piger kæmpede med voldsomme smerter, forsøgte klassekammeraterne at hjælpe de to piger, forklarer Julie.

 

»De var helt røde i hovedet og på halsen, og så havde de orange-gule pletter på tøjet fra væsken. Vi skyndte os forbi en kiosk for at købe noget mælk, som vi kunne hælde på Mia og Louise,« siger Julie til BT.

Den kolde mælk tog toppen af smerten hos de to piger, så længe den konstant blev hældt på de ramte områder. Men lindringen var kortvarig, og smerten vendte tilbage kort efter. Det var tydeligt for alle, at Louise og Mia skulle på skadestuen, og der blev ringet 112. Sammen tog de to piger S-toget til Herlev Station, hvorfra Louises mor kørte dem til Herlev Hospital.

På akutafdelingen blev der målt PH-værdi af de to pigers øjne. Selvom man på Herlev Hospital ikke kunne præcisere, hvilken væske, pigerne var blevet angrebet med, kunne det konstateres, at den indeholdt en form for syre. Mia og Louise måtte derfor i knap to timer sidde ned og blive skyllet på de ramte områder, indtil smerten blev mindre.

Da BT snakker med Mia og Louise søndag, har de det efter omstændighederne begge godt, og smerterne er væk.

Men begge har fået ridser på hornhinden i øjnene - Mia i begge øjne og Louise på det ene øje. En udleveret creme skulle dog forhindre betændelse i forbindelse med skaden, forklarer Mia.

Syreangrebet er blevet meldt til Københavns Politi, og begge piger har været til afhøring hos politiet på Hovedbanegården i København. Det bekræfter vagtchef hos Københavns Politi, Henrik Stormer, overfor BT:

»De to piger har lavet en voldsanmeldelse lørdag, og på mandag lander sagen på en efterforskers bord. Herfra vil vi tage en snak med de andre klassekammerater for at høre, om de har set noget konkret, vi kan gå videre med. Det kan være en svær sag at løse, men den får absolut ikke lov til at dø,« siger han.

Mens Mia og Louise var væk fra klassekammeraterne fredag eftermiddag, var stemningen faldet gevaldigt, og alle var berørt af hændelsen, da de to piger returnerede til HF-klassen 3-4 timer efter angrebet. Heldigvis blev festhumøret fundet frem senere på aftenen, men Mia er vred ovenpå fredagens chokerende oplevelse.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor nogle kan finde på at sprøjte sådan noget efter os og ødelægge vores dag. De må virkelig have ondt i røven over, at vi er ude og fejre, at vi endelig er blevet studenter.«