Strømmen af syge til HPV-centre vokser stadig

Flere af landets HPV-centre har lange ventelister på grund af en fortsat strøm af syge piger, der søger behandling for bivirkninger, de mener, skyldes vaccinen.

De syge piger fortsætter med at strømme til HPV-centrene, som bliver ved med at være plaget af lange ventelister på grund af det massive pres. Det viser metroxpress’ rundringning til de fem regionale centre.

Mens Danske Regioner fremlagde en rapport i september, som viste, at 1.290 piger var blevet henvist til centrene, er tallet nu steget til 1.643.

Det massive pres har skabt lange ventelister flere steder i landet. På landets største HPV-center på Frederiksberg Hospital er ventelisten nu oppe på syv måneder. I Region Midtjylland havde man forventet at skulle undersøge 50 piger. Antallet er indtil videre oppe på 335.

»Vi arbejder fortsat på at øge kapaciteten og få nedbragt ventetiden, som lige nu er på cirka syv måneder,« fortæller Vibeke Neergaard Sørensen, overlæge på Diagnostisk Center, Hospitalsenhed Midt.

Anne Ehrenreich (V), næstformand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, kritiserer de lange ventetider.

»Det er meget, meget uheldigt og uacceptabelt. Både af hensyn til pigerne og af hensyn til at komme til bunds i sagen, så vi kan få et klart billede af, om der er problemer med vaccinen,« siger hun til metroxpress.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har krævet, at Sundhedsstyrelsen skal sikre, at pigerne får en ens behandling på de fem centre. Det skete blandt andet, efter at metroxpress kunne fortælle, at flere centre afviste pigerne uden at tilse dem.

Denne tendens er fortsat. HPV-centret i Odense har nu afvist 27 piger, hvilket svarer til hver tiende henviste pige. Otte er blevet afvist i Region Midtjylland, og også i Region Sjælland giver man pigerne afslag på forhånd.

(BNB)