Striden om en ubåd

Den 1.000 ton tunge og 76-meter lange russiske koldkrigs-ubåd U-359 skulle have forladt Nakskov Havn i går, men på grund af en fogedsag har ubådens fond valgt at udskyde flytningen til Frederikshavn.

Det er dårligt samarbejde mellem ubådens fond og Nakskov Kommune, der er skyld i, at det flydende museum og bistandsprojekt forlader byen. Da U-359 kom til Nakskov i 1997 havde både fonden og kommunen planer om at bygge et oplevelsescenter tilknyttet Gorbatjovs gamle ubåd, men det blev aldrig til noget, og derfor vil fonden prøve lykken i Frederikshavn.

»Selvom ubåden trækker omkring 40.000 turister til om året i Nakskov, kræver det hele tiden fornyelse. Da Nakskov Kommune ikke vil hjælpe os, flytter vi,« siger ubådfondens direktør Poul Clausen. Han vurderer, at fonden kan finansiere et oplevelsescenter i Frederikshavn uden kommunal hjælp, fordi byen har væsentligt flere turister.

Men så nemt slipper fonden ikke. Naksov Kommune vil først have sine 1,2 millioner kroner tilbage, som fonden har lånt af kommunen. Nakskov fogedret afgjorde dog i fredags, at kommunen ikke kan tilbageholde ubåden som pant i gælden. Alligevel giver kommunen ikke op.

»Vi er bange for, at vi ikke får vores penge. Fondens ledelse er simpelthen ikke dygtig nok, derfor vil vi stævne fonden og om nødvendigt få den erklæret konkurs,« siger Nakskovs borgmester Flemming Bonne Hansen (SF).

Fonden mener, at den har indgået en aftale med kommunen om, at betale gælden tilbage ved udgangen af 2002. Det erindrer borgmesteren ikke.

Det er ikke først gang, at U-359 må forlade en dansk havn. Ubåden kom til Danmark i 1994 og var en gave fra Sovjetunionens sidste leder, Gorbatjov, til et aktiveringsprojekt i Kolding. Men politisk krig, millioninvesteringer og beboerprotester tvang ubåden væk fra det sønderjyske og i favnen på Nakskov.

Ubådsfonden regner med at U-359 dukker op i Frederikshavn om en uges tid.