Strid om regeringens skattestop

Økonomer advarer mod permanent skattestop, sådan som både beskæftigelsesministeren skatteministeren fastholder.

Landets førende økonomer har ikke meget tilovers for beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) udspil om, at skattestoppet skal fortsætte på den anden side af 2010.

De mener ifølge morgenavisen Dato, at der ikke bliver råd til overførselsindkomster og andre offentlige ydelser på samme niveau som vi har det i dag, hvis skattestoppet får lov at fortsætte.

Claus Hjort Frederiksen er ellers så glad for skattestoppet, at han torsdag slog fast, at det står fast efter næste valgperiode og frem til i hvert fald 2015.

Også skatteminister Kristian Jensen (V) mener ifølge dagbladet Børsen, at en borgerlig regering skal gå til valg på et løfte om skattestop - og hvis der findes råderum til det så også skattelettelser på arbejde.

Men fra økonomiske vismænd til universitetsprofessorer lyder der advarsler:

- Et permanent skattestop er uholdbart. Det vil blive mere paradoksalt, at vi har et overdådigt forbrug af fladskærme og andet - samtidig med at kvaliteten i børnehaver og vuggestuer bliver dårligere, siger Christen Sørensen, professor ved Syddansk Universitet i Odense.

Skattestoppet har låst afgifterne på alkohol, tobak, energi, miljø og først og fremmest ejendomsafgifterne. Det betyder, at selv om priserne på disse varer skyder i vejret - som vi for eksempel har set det med ejendomspriserne - bliver statens indtægter ikke større.

- Statens indtægter vil gradvist blive udhulet af inflationen og vil ikke kunne følge med den normale løn- og prisudvikling. Og derfor kan udgifterne naturligvis heller ikke gøre det, siger overvismand i Det Økonomiske Råd, Peter Birch Sørensen.

Det er hans opfattelse, at der med et permanent skattestop ikke vil blive råd til de nuværende velfærdsordninger på langt sigt. Hvis skattestoppet får lov til at fortsætte i sin nuværende form efter 2010,

vil regeringen ifølge økonomerne blive nødt til at skære i de offentlige udgifter.

/ritzau/