Strid om dansk støtte til Gaza

Regeringens støtteparti, DF, vægrer sig ved at bruge danske skattekroner på at genopbygge Gaza. S siger modstræbende ja, men så helst, at Israel betalte regningen.

Den danske regering har i EU-regi sagt ja til at støtte en genopbygning af Gaza-striben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, skal Danmark ikke bidrage økonomisk til genopbygningen af det Hamas-kontrollerede Gaza efter Israels tre uger lange bombardementer.

»Vi mener, at det danske bidrag til det palæstinensiske hjemmestyre er meget generøst. Min holdning er derfor, at vi givet vil sige nej til yderligere bevillinger,« fastslår Søren Espersen.

Den danske regering har allerede meddelt, at Danmark i EU-regi vil støtte genopbygningen af Gaza-striben, selvom EU på den måde kommer til at genopbygge et landområde, der kontrolleres af en organisation, som EU betragter som en terrorgruppe. Og regeringen skal nu også tage stilling til, om den vil bidrage til den appel, som FN har udsendt. FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, bad torsdag donorlandene om 613 millioner dollar til Gaza.

Socialdemokraterne så helst, at Israel betalte for genopbygningen og understreger, at Israel i årevis har ødelagt dansk- og EU-finansierede bygninger og infrastruktur i de palæstinensiske områder uden at betale erstatning.

S-ordfører:Utåleligt
»Men selvom det er helt utåleligt, at vi gang på gang skal genopbygge de samme huse og anlæg i Gaza, har vi intet andet valg, hvis vi vil forhindre, at halvanden million mennesker skal leve under helt uacceptable forhold,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft. Han understreger dog, at Israel i forbindelse med en kommende fredsløsning skal præsenteres for en regning.

»Der er i dette øjeblik ingen vej til at få Israel til at bidrage. Men det bør være en del af en fredsløsning, at Israel sammen med resten af verden hjælper palæstinenserne ud af deres elendige livsvilkår og giver økonomisk erstatning for det land og den ejendom, der er tabt ved flugt, fordrivelser og gentagne krige,« siger Mogens Lykketoft.

Danmark har siden den 5. januar sammenlagt ydet 30 millioner kroner til at afhjælpe den humanitære krise i Gaza.

»Disse 30 millioner kroner har vi sagt ja til, men jeg er meget utilbøjelig til at tro, at vi bevidstløst vil være med til yderligere bevillinger,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører.

Venstre vil ikke melde ud, før spørgsmålet har været drøftet i Folketingsgruppen.

»Der er ikke noget firkantet svar. Vi noterer os, at S siger ja og DF nej. Det bliver vi nødt til at tænke lidt over,« siger udenrigsordfører Søren Pind, som dog godt ved, hvad han personligt hælder til:

»Min egen personlige holdning er, at der må et internt opgør med Hamas til internt i Gaza. Så længe vi ikke ser det opgør, er det vanskeligt for Vesten at blive ved at pumpe millioner og atter millioner i Gaza, hvis det eneste der sker er, at Israel bliver nødt til at bombe igen på grund af Hamas terror.«