Strid om Amagermandens alibi for enke-mord

Vidner afgiver netop nu vidt forskellige forklaringer om 'Amagermands' færden i netop de dage i 1987, hvor den 73-årige enkefrue, Edith Louise Andrup, blev dræbt.

Lejligheden på Brøndkærvej i Valby hvor enkefruen Edith Andrup blev dræbt i 1987. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storebroren til den 49-årige mord- og voldtægtstiltalte 'Amagermand' afgav kort torsdag eftermiddag sin forklaring i retten. Tilbage i 1987 arbejdede han som flyttemand for 3x34 og havde sin bror (tiltalte MLH) med som en af to medhjælpere. Den anden var TV.

Storebroren fortalte, hvordan de tre flyttemænd havde været oppe hos Edith Andrup i januar 1987 for at hjælpe hende med at flytte en spisestue i egetræ og en tung skænk ned til en antikvitetsforhandler.

Edith Andrup blev myrdet 16. februar 1987 om aftenen, og man mener, at gerningsmanden er vendt tilbage næste morgen for at slette sine spor og åbne for gassen og tænde et stearinlys.

Amagermanden: »Jeg har til intention at fortælle alt«

Storebroderen var tydeligt ubehageligt til mode – især da han tænkte tilbage på, hvordan han og lillebroren havde været under mistanke dengang. Han forklarede, at han på Edith Andrups dødsdag, 16. februar, var blevet sat af på Hovedbanegården af sin lillebror og først havde set ham næste morgen.

Anklager og forsvarer udspurgte derefter broderen om næste morgen, hvor de to brødre angiveligt mødtes på en kaffebar på Islands Brygge kort efter klokken 8. Storebroren forklarede, at hans bror, tiltalte, var dukket op, og at de havde drukket kaffe sammen til ca. kl. 9.00, hvor de fik den første tur.

Adspurgt, om han kunne mærke noget på sin bror den morgen – hvor han ifølge anklageren og politiet altså skulle have kvalt Edith Andrup og været tilbage i hendes lejlighed for at slette sine spor ved at tænde for gas og et stearinlys – svarede broderen:

- Ikke på noget tidspunkt har jeg haft mistanke om, at min bror har kunnet gøre det. Jeg tror ikke på, at man kunne sidde så kort tid efter, uden at man kunne mærke det på ham. Han er min bror og vi kender hinanden. Sådan noget ville man ikke kunne skjule, sagde broderen, der efterfølgende gav hånd til sin lillebror, før han satte sig blandt tilhørerne.

»Han havde slået den gamle dame ihjel«

Det næste vidne, der talte under navneforbudsbeskyttelse, gav en anden forklaring. Hun var for år tilbage kæreste med den tredje flyttemand på vognen. Hun fortalte i retten i dag, at hun i efteråret 1987 havde fået en foruroligende besked:

- For rigtig mange år tilbage fortalte T mig, at MLH havde slået den gamle dame ihjel og han kunne bevise det. Han havde nogle smykker, han kunne bevise det med. T var berørt af situationen, virkede angst, bange, forklarede vidnet.

Det kvindelige vidne troede imidlertid ikke på det. I hendes optik kunne »man ikke finde på sådan noget«, sagde hun. Derfor fortalte hun ikke nogen om oplysningen. Først da MLH blev anholdt og sigtet for de gamle forbrydelser i efteråret 2010, fortalte hun politiet om den gamle bekendelse.

Retten holder lige nu pause. Det næste vidne har bedt om lukkede døre og navneforbud, hvilket pressen har protesteret imod. Dommerne overvejer om de vil imødekomme ønsket.

'Undtagelsen'Se hele Berlingskes fortællende serie 'Undtagelsen' her:

Kapital 1: Mordet i Fasanskoven

Kapitel 2: En organiseret mand

Kapitel 3: Mænd under mistanke

Kapitel 4: »I ét tilfælde gjorde kvinden modstand. Det var hende, der blev dræbt«

INFOshop: "Hent hele Berlingskes fortælling i fire dele om ""Amagermanden"""