Stressede læger stormer til psykolog

25 pct. stigning i antallet af henvendelser og udgifterne til Yngre Lægers psykolog-ordning, viser opgørelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyringsrunder, fusioner og lukninger af afdelinger og hele hospitaler samt et højt arbejdspres stresser stadig flere læger så meget, at de vælger at søge hjælp hos en psykolog for at håndtere situationen.

Det første kvartal i år er antallet af henvendelser og udgifterne til Yngre Lægers psykolog-ordning steget med 25 pct., og det skaber bekymring.

- Jeg er ikke bekymret for pengene. Jeg er bekymret for medlemmerne. Årsagen er i høj grad dårligt arbejdsmiljø og stress på hospitalerne. Vi ser mange sygemeldinger på grund af stress. Kravene fra arbejdsgiverne er store og stigende. Det samme er yngre lægers krav til sig selv. Det betyder desværre, at flere af vores medlemmer ikke trives på arbejdspladsen og i værste fald går ned med stress, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Fyringer og om rokader

Stigningen kommer samtidig med, at at alle fem regioner er i gang med at gennemføre nye hospitalsplaner, som betyder, at nogle sygehuse står til lukning, og at afdelinger nedlægges og fusioneres i stor stil, så personalet flyttes rundt.

Tilsvarende er der det seneste års tid gennemført en stribe fyringsrunder for at bringe balance i regionernes økonomi. De er i vid udstrækning gået ud over plejepersonalet, men der er også læger, som enten er blevet fyret eller er blevet mødt med krav om betydelige ændringer i deres stillinger.

- Jeg oplever ofte, at lægen i krise først ringer til os, når lægen står på kanten af afgrunden og faktisk er gået ned med flaget. Jeg ville ønske, at vores medlemmer kontaktede Yngre Læger så hurtigt som muligt, for ofte er det kun et par samtaler med en psykolog, der skal til for at få lægen tilbage i arbejde, fortæller advokat i Yngre Læger Rikke Palm, der har den første kontakt med en læge i personlig krise.

Yngre Læger har siden 2008 hjulpet sine medlemmer med hjælp til psykolog, hvis det drejer sig om problemer på arbejdspladsen. I 2009 og 2010 udbetalte Yngre Læger hvert år omkring 150.000 kroner til psykologhjælp. Mellem 50 og 60 yngre læger har hvert år modtaget hjælp. I år forventer foreningen, at søgningen stiger med ca. 25 procent.