Stress kan ende i et slagtilfælde

Det har været diskuteret før, men nu er der håndgribelige beviser på, at stressede mennesker i højere grad skal vogte sig for slagtilfælde som hjerneblødning eller blodprop i hjernen.

Er du dårlig til at håndtere stressede situationer, så øger du samtidig risikoen for at blive udsat for et slagtilfælde.

Det konkluderer en videnskabelig undersøgelse fra University of Cambridge i England efter at have fulgt mere end 20.000 mennesker i syv år.

I alt blev der registreret 452 slagtilfælde og 100.000 stressede situationer og de, som var dårligst til at få bugt med stressen havde intet mindre end 24 pct større risiko for at ende med et slagtilfælde som for eksempel hjerneblødning eller blodprop i hjernen.

Ledende stressforskere i Danmark bekræfter teorien, deriblandt professor og sociolog Tage Søndergaard Kristensen ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Det overrasker mig ikke, for der er rigtig mange undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem stress og hjertekarsygdomme. Stress er især farlig for mænd, da det øger risikoen for en række sygdomme, deriblandt dem vi kalder for voldsom og pludselig død,« siger han.

Det er ikke på samme måde gældende for kvinder, da de oftest først får hjerte-karsygdomme 10-15 år efter mænd. Faktisk har mænd fire-fem gange så stor risiko for at få hjertekarsygdomme, da kvinder er beskyttet mod blodpropper før overgangsalderen. Tage Søndergaard Kristensen fortæller derudover, at det er den kroniske stress, der er grund til at være på vagt overfor.

»Der er ingen, der tager skade af at være stresset, men bliver det en kronisk tilstand, så har man et problem. Dødsfald eller skilsmisse vil ikke i sig selv være et problem, det er et spørgsmål om, hvordan man kommer sig over det. Nogle kommer sig hurtigt, mens andre kan ikke tænke på andet resten af livet.«

Også seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, Henrik Brønnum-Hansen, tror på tendensen.

»Tidligere fandtes der ingen forklaring, når travle mænd i deres bedste alder faldt om på gaden - død af en blodprop i hjertet. Derfor satte bl.a. WHO et stort projekt i gang, hvor centre rundt om i verden undersøgte en række risikofaktorer for blodprop i hjerte og hjerne, og fandt stress som en af dem sammen med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, rygning, og overvægt,« siger han.

Slagtilfælde eller apopleksi er en af de hyppigste alvorlige sygdomme i Danmark og rammer 12.000 danskere hvert år. Hyppigheden stiger med alderen og mænd rammes oftere end kvinder.