Strejkende sol sikrer rolig sommer på stranden

Det mistrøstige sommervejr får færre til at hoppe i bølgen blå, og det betyder, at livredderne har ydet markant mindre førstehjælp i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange livreddere, der er tilknyttet TrygFondens Kystlivredning, kan sagtens mærke, at sommeren indtil videre har været nærig med sol og varme.

Omfanget af førstehjælp, som livredderne har ydet denne sommer, er markant mindre end sidste år. En ny opgørelse viser, at livredderne kun har udført godt halvt så mange førstehjælpsindsatser som i samme periode sidste år.

Anders Myrhøj, der er chef for sekretariatet i TrygFondens Kystlivredning, peger på sommervejret - eller mangel på samme - som en væsentlig forklaring på udviklingen. Han nævner, at badevandet flere steder kun er 16-17 grader, og det er simpelthen for koldt for mange.

»Folk kommer gerne på stranden alligevel, men så går de en tur i stedet for at bade. Køber en is og bliver rusket igennem af den friske vind, men der er ikke så mange badende, som der normalt ville være,« siger han.

Det er alt for tidligt at konkludere noget i forhold til, hvor mange der har mistet livet ved de danske strande i år.

»Men mit indtryk er, at der ikke har været det samme niveau af dødelige drukneulykker, som der var på samme tid sidste år,« siger Anders Myrhøj.

Han har også en anden forklaring på, at livredderne har ydet mindre førstehjælp i år. Det handler om de lumske og langtrådede brandmænd, der på et splitsekund kan forvandle en herlig tur på stranden til noget af et mareridt.

»Vi kan have 50-60 behandlinger - på de helt skøre dage over 100 - på én strand, hvis brandmændene kigger forbi i hobetal. Det har de ikke gjort i år, og det kan vi selvfølgelig se på tallene,« siger han.

Anders Myrhøj understreger, at selv om der ydes mindre førstehjælp i år, er livredderne ikke blevet arbejdsløse. De bruger i stedet tiden på at oplyse og tale med de badegæster, der trodser vejrguderne og hopper i bølgerne.