Strategen Corydon

40 år i morgen. Finansminister Bjarne Corydon var hovedarkitekten bag Socialdemokraternes genkomst, men må også tage en del af ansvaret for, at regeringen i dag slås med beskyldninger om løftebrud.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Berlingske kort efter regeringsdannelsen i 2011 mødte frem i Finansministeriet med en aftale om et interview, anede portvagten ikke, hvem vi skulle tale med: Bjarne hvem? Den ukendte Corydon havde taget et politisk kvantespring fra rollen som stabschef hos Socialdemokraterne på Christiansborg til landets næstfineste ministerkontor i en fart, så udenforstående ikke kunne følge med. Få år før var hans politiske karriere nærved slut.

Da resultatet af urafstemningen blev læst højt en aften i april 2005, havde Corydon støttet venstrefløjens kandidat Frank Jensen. Nybegynderen Helle Thorning-Schmidt var ny formand – og Corydon begyndte at læse jobannoncer. Men efter samtaler i statsministerens hjem på Østerbro, sagde Bjarne Corydon ja. Og da Thorning i september 2011 på samme scene i det gamle Folkets Hus gentog »Vi gjorde det«, stod arkitekten bag sejren lige bag hende.

Som chefstrateg var Corydon hovedmanden bag Socialdemokraternes magtovertagelse. Han opbyggede alliancen med SF og varmede forholdet til fagbevægelsen. Et forhold der langsomt er kølnet igen, efter at Corydon sendte en SMS med opfordring til løntilbageholdenhed til forhandleren for de kabineansatte i SAS. Men hans underskrift er også på S-SF-planen »Fair Løsning«. Heri fandtes betalingsringen, trepartsforhandlinger og de forkætrede 12 minutter. Alle salgbare argumenter i en valgkamp, men i dag alene ammunition til oppositionens kanoner, der vil anklage regeringen for løftebrud fra nu af til næste valg.

Blå økonomisk politik

Som finansminister har Bjarne Corydon udvist en udtalt ro. Han formåede med en vis kynisme at lande en blå skattereform i sommeren 2012 for i efteråret at lave en rød finanslov. Men flere socialdemokrater har som Enhedslistens leder, Johanne Schmidt-Nielsen, svært ved at genkende Svend Aukens unge favorit. I dag bekender han sig fuldt ud til Finansministeriets regnemodeller, som han ellers tidligere kritiserede, da han ikke selv tastede tal ind i dem. Og regeringsgrundlaget bekender sig til »VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand«. Lagt sammen med en vis lune har det dog gjort ham til en vellidt arbejdsgiver i ministeriet, ligesom danskerne ved flere lejligheder har kåret ham til landets mest troværdige toppolitiker.

Få tør dog kritisere den magtfulde socialdemokrat. Han er fortsat tæt knyttet til Thorning-Schmidt og står internt i partiet lige under statsministeren side om side med gruppeformand Henrik Sass Larsen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. En treenighed, der bliver sat på prøve, hvis Thorning-Schmidt taber næste valg. Selv afviser Bjarne Corydon ikke, at han en dag vil gå efter formandsposten.