Strandet færge sidder fast med 148 ombord

Uvist hvornår den strandede Ærøfærge kommer fri. 148 har overnattet på færgen.

Det er stadig uvist, hvornår 148 mennesker ombord på en strandet Ærøsfærge kan komme i land. Her er det stormen, der rammer Langebro ved Ålsgårde klokken 21.30 søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Gårsdagens stormvejr sendte 141 passagerer og syv besætningsmedlemmer på færgen mellem Svendborg og Ærø på grund i en sandbanke. Her til morgen er det stadig uvist, hvornår de 148 mennesker ombord kan forvente at komme sikkert i havn.

- Vi venter simpelthen på vandet. Det skulle være tilbage klokken tre i nat ifølge prognosen, men prognoserne har ikke holdt denne her gang. Vinden ville løje af til midnat, og så ville vandet begynde at stige omkring klokken tre, men klokke syv var det stadig ikke steget, fortæller direktør for Ærøfærgen, Keld Møller.

Eftersom prognosen ikke holder, og vandet endnu ikke er kommet, vil han ikke spå om, hvornår færgen kan trækkes fri:

- Det er vi ikke herre over, siger Keld Møller. 


Ingen evakuering

Færgen stødte på grund i går eftermiddags, fordi stormen fik vandstanden i sejlrenden til at falde, og så stødte skibet på en sandbanke. Eftersom færgen ligger i sejlrenden, kan den selv sejle i land, så snart vandet begynder at stige igen.

Men vandet skal stige, før en slæbebåd kan komme hen til færgen og trække den fri af sandbanken. 

Ifølge Keld Møller overvejer man derfor ikke at evakuerer besætning og passagerer fra færgen.

- Ej, vi vil ikke evakuere. For det første er det er mørkt, og så skulle vi have folk over i et andet skib. Det, at vi venter, er ingen fare for noget som helst, for situationen er under kontrol. Så det handler bare om irritationsmomentet om at være forsinket, forsikrer Keld Møller.

Rundstykker til morgenmand

Keld Møller har ikke selv været i kontakt med passagererne om bord på Ærøfærgen, men han har talt med kaptajnen.

- Han fortæller, at de har det rigtigt fint. Folk er godt klar over, at de ikke når det, de skal nå. Nogle skal på noget arbejdet i dag, og de ringer og fortæller, at de ikke kan komme. Der er jo ikke rigtigt noget at gøre ved det, fortæller han.

Der er flere børnefamilier ombord på skibet, men meldingen er, at de alle har det godt.

- Der er nogle, der ser lidt dvd, der er gang i computerne, som de unge har. Det er selvfølgelig en situation, hvor man er forsinket, og det er kedeligt. Men der er varmt, og der er lys, og vi sørger for, at der er noget at spise og drikke. Klokken fem blev der bagt rundstykker til dem, fortæller Keld Møller.