Stram Kurs' nye kandidater: En er tidligere ekskluderet fra Nye Borgerlige

Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har præsenteret tre nye kandidater. Den ene er tidligere smidt ud af Nye Borgerlige, efter at han på Facebook udtrykte forståelse for de drenge, der i februar 2017 kastede brændende benzin mod en klassekammerat med afghanske rødder.

Rasmus Paludan har vakt opsigt med en lang række demonstrationer rundtom i landet, hvor han blandt andet kaster med Koranen og afbrænder den for muslimer hellige bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Partiet Stram Kurs præsenterede søndag aften tre nye kandidater.

Chang Claus Lembirk, der præsenteres som SOSU-hjælper fra Lolland, Henrik Westermann Søndergaard, håndværker fra Sjælland, og Gerhard Andersen, slagter fra Bornholm.

Berlingske har set nærmere på de tre kandidater, hvoraf særligt Chang Claus Lembirk er kendt fra tidligere omtale i medierne, da han tilbage i 2017 blev ekskluderet fra partiet Nye Borgerlige efter en kommentar på Facebook.

Chang Claus Lembirk udtrykte dengang forståelse for de fire drenge, der i februar 2017 kastede en flaske brændende benzin på en dengang 16-årig klassekammerat med afghanske rødder, som blev alvorligt forbrændt.

På Facebook skrev Chang Claus Lembirk: »Deres handlinger er i juridisk forstand ulovlige, men moralsk er et andet spørgsmål. Havde det nu været voksne mennesker, som tævede en indvandrerbande, ville de blive hædret for deres indsats.«

Et særligt fornavn

Dengang sagde Chang Claus Lembirk »ja og nej« til, hvorvidt han gik ind for selvtægt, imens han dog tog afstand fra »at begå sådan en forfærdelig handling mod sådan en dreng«.

I en ny kommentar på B.T.s Facebook-side skriver han om sagen: »Kan gøre opmærksom på, at i forbindelse med den sag om skoleeleverne så gjorde jeg blot opmærksom på, at det egentlige ansvar for handlingen burde placeres hos det apatiske lærerværelse, som godt kendte til den konflikt, som var mellem eleverne, men som undlod at gribe ind. Når man er voksen og ansat til sådan et ansvar med børn og unge, så skal man også leve op til det ansvar, ellers går det jo galt, præcis som det gjorde på den skole.«

Chang Claus Lembirk har ikke ønsket at stille op til interview i Berlingske om sin opstilling for Stram Kurs og sine tidligere udtalelser.

Af hans Facebook-side fremgår det, at han også tidligere har været med i en aktion i Roskilde Domkirke, hvor der blev afspillet et islamisk bønnekald. »Så de er forberedte på, hvad der kommer efter opførelsen af Erdogans moske i Allehelgensgade,« skrev han i oktober 2008. I samme opslag henviser han til en gruppe på Facebook, der hedder Støttegruppe for Racismesigtede.

Sigtelser for racisme er ikke ukendt for Stram Kurs og partileder Rasmus Paludan. I april blev Rasmus Paludan idømt 14 dages betinget fængsel for racisme ved Retten i Glostrup, efter at han havde ytret sig racistisk om afrikanere i en video. Han ankede dommen.

Siden har Nordsjællands Politikreds sigtet Rasmus Paludan i en ny sag om racisme.

Partiet Stram Kurs skriver på sin hjemmeside, at »Danmark skal være landet for danskere«, og partiet definerer danskere som »personer, der var etniske danskere ved fødsel eller blev adopteret som spædbørn. Danskere har dansk slægt og dansk modersmål«.

Hvad angår Chang Claus Lembirks udenlandskklingende fornavn forklarer han pr. SMS, at det var hans far, der ville opkalde ham efter en kommunistisk tillidsmand, som faderen kendte. Chang Claus Lembirk understreger, at han ikke selv er kommunist. Dertil skriver han, at han er dansk med et par oldeforældre, der kom fra Holland og det daværende Prøjsen.

Asatro og nationalisme

Den anden kandidat, Henrik Westermann Søndergaard, har ifølge den venstreorienterede og antifascistiske researchgruppe Redox været aktiv i asatro-organisationen Hefjendur, der af Kristeligt Dagblad i 2016 blev beskyldt for at tage en nationalistisk drejning med nye yderligtgående højreorienterede medlemmer. Det fremgår ikke, hvorvidt Henrik Westermann Søndergaard blev set som et af disse medlemmer.

Henrik Westermann Søndergaard fortæller, at han tidligere har været medlem af Fremskridtspartiet og arbejdet for Mogens Glistrup. Han har siddet i Hillerød Byråd fra 1990-94. Han stiller nu op for Stram Kurs, fordi han mener, at alle muslimer skal ud af Danmark, da det i hans optik ikke er muligt at blive integreret i Danmark, hvis ens religion er islam.

»Jeg mener, de monoteistiske religioner er opfundet for at få magt over mennesker. Kristendommen har også været et redskab, men det er den vokset fra. Men jeg tvivler på, at islam nogensinde vil vokse fra det, og det er i hvert fald ikke noget, vi skal kæmpe med i Danmark,« siger han.

Henrik Westermann Søndergaard fortæller, at han ikke har i sinde at afbrænde koraner, som partiet ellers er blevet kendt for.

De tre nye kandidater slutter sig til partiformand Rasmus Paludan, der har fået stor opmærksomhed med netop at afbrænde koraner ved en lang række demonstrationer.

Partiet Stram Kurs ser ud til at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget, idet der ifølge Indenrigs- og Økonomiministeriet er indsamlet 21.612 vælgererklæringer, som ministeriet nu er i gang med at validere.

I tre nye meningsmålinger står partiet til at få mellem 2,4 og 3,9 procent af stemmerne ved valget.