Straf til læger udløser vrede blandt patienter

Regeringen og Venstre gambler med de syge, når de overvejer at indføre økonomiske straffe til læger, som henviser for mange patienter til sygehuset, mener flere patientforeninger.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge et notat, som Morgenavisen Jyllands-Posten, har fået aktindsigt i, overvejer regeringen og Venstre at indføre økonomiske straffe til de læger, der henviser for mange patienter til sygehuset. Det sker for at sikre en bedre styring af, hvor mange patienter, der sendes videre i sundhedssystemet. Men det er at gamble med patienternes helbred, mener flere patientforeninger ifølge avisen.

»Hvis man laver økonomiske incitamenter, som skal sikre, at der bliver henvist færre patienter, går man ikke længere efter fagligheden. Så går man efter tal, og det kan resultere i, at alvorlige sygdomme ikke bliver opdaget i tide,« siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han bakkes op af Danske Patienter, som mener, at forslaget er »forkasteligt«.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil over for avisen ikke afvise at bruge økonomiske incitamenter til enten at belønne eller straffe de praktiserende læger for at opnå en mere ensartet henvisning, men siger, »det vil ikke indgå i lovforslaget«.