Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En topavanceret strålekanon, som koster op imod én mia. kr. og bl.a. er velegnet til at hjælpe kræftramte børn, er på vej til at blive indført i kræftbehandlingen herhjemme. Et såkaldt partikelterapianlæg indgår i den sundhedspakke, der netop er opnået politisk enighed om i Folketinget, og meningen er, at det astronomiske beløb til indkøb, forskning og drift af anlægget skal finansieres dels med statspenge, dels med penge fra private fonde.
I Kræftens Bekæmpelse mener direktør Leif Vestergaard, at anlægget vil være med til »at løfte dansk kræftbehandling og dansk kræftforskning ind i næste generation«, og også på Rigshospitalet er man begejstret ved udsigten til, at anlægget kommer til Danmark. »Det er en rigtigt god idé med et partikelterapianlæg. Det bliver et kæmpe fremskridt for dansk kræftbehandling. Dels ville man kunne tilbyde en strålebehandlingsform, som er behæftet med langt færre langtidsbivirkninger end den nuværende behandling både for børn og voksne.
Dels er der et stort udviklings- og forskningspotentiale i et sådant anlæg, der vil bringe os op i den internationale top på kræftområdet,« siger Rigshospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted. Fagfolk og politikere i regionerne har længe presset på for at få et partikelanlæg til landet. De mener, at partikelterapi kan forbedre mulighederne for at yde strålebehandling, som næstefter operationer er denne behandling, som helbreder flest kræftpatienter.
Kræftsvulsterne kan således bestråles med millimeters nøjagtighed med såkaldte højenergetiske protoner eller lette ioner, og partikelterapi dræber kræftcellerne effektivt, hvilket får svulsten til at forsvinde, samtidig med at det omkringliggende væv skånes. Derfor medfører partikelterapi færre bivirkninger end almindelig strålebehandling. Foruden børn med kræftsygdom vil mange patienter med kræft tæt på kritiske organer som øjet, hjernen og rygmarven have særlig gavn af partikelterapi, vurderes det.

Sundhedsøkonom kan se fornuften
Både Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital har lagt billet ind på at huse anlægget, og ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut, som har analyseret potentialet, kan der være fornuft og logik i at udvikle strålebehandlingen på denne måde. »Det er en ret stor investering. Men der er et stort forskningspotentiale, og hvis det viser sig at virke, ville man formentligt skulle sende patienter til udlandet, hvilket ikke er billigt. Og ønsker man at være med i superligaen i forhold til udviklingen på stråleområdet, kan det være meget fornuftigt med et sådant anlæg,« siger Jakob Kjellberg.