Stort privathospital blåstempler medicinsk cannabis

Det første danske privathospital indfører nu behandling med medicinsk cannabis. Hverken Lægeforeningen eller Kræftens Bekæmpelse anbefaler behandlingen, men inden længe begynder en forsøgsordning med den populære cannabis.

Lars Hansen tager sin cannabisolie tre gange om dagen. Klokken 8.00, 14.00 og 22.00. Han har kræft i hals og knogler, og cannabisolien lindrer smerterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hverken ulovligt eller en lyssky forretning. Alligevel er det en kontroversiel beslutning, at Aros Privathospital ved Aarhus nu som det første privathospital i landet tilbyder sine dødeligt syge kræftpatienter behandling med medicinsk cannabis.

For som lederen af hospitalets onkologiske klinik, kræftlæge Carsten Rytter, forklarer: »der er jo endnu ikke beviselig effekt på kræftsygdommen ved brug af cannabisolie«.

Alligevel har han besluttet at tilbyde sine patienter behandling med netop cannabisolie. Der er nemlig stor efterspørgsel på medicinsk cannabis til smertelindring og til at dæmpe kvalme i forbindelse med kemoterapi. Behandlingen er lovlig, men cannabisolien er ikke godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Olien bliver derimod fremstillet til den enkelte patient ved såkaldt magistrel fremstilling på Glostrup Apotek. Derfor skal patientens egen læge tage ansvaret 100 procent, når han eller hun udskriver for eksempel cannabisolie. Og det er der mange læger, der ikke vil.

»Det er ikke fair, at der er patienter, som ikke kan få medicinsk cannabis fra deres egen læge, fordi egen læge ikke ønsker at give det. På den måde bliver patienter henvist til det sorte marked og til ulovligt køb af det. Det, synes jeg, ikke er i orden, når muligheden er der fuldt lovligt,« siger kræftlæge Carsten Rytter.

Glostrup Apotek anslår, at omkring 80 læger i dag udskriver magistrelt fremstillede cannabisprodukter til cirka 500 patienter. Tallet stiger måned for måned. Ingen ved, hvor mange der medicinerer sig selv med ulovligt indkøbt cannabis.

Beslutningen om at give sine patienter medicinsk cannabis traf Carsten Rytter, efter at han så et tv-program med skuespilleren Søs Egelind. Hende vender vi tilbage til.

Lægen bærer ansvaret

I Aarhus er de første kræftpatienter begyndt i behandling hos Carsten Rytter, hvor de får ordineret cannabisolie. Olien koster 2000 kroner pr. flaske, og den holder et par uger afhængig af dosis. På sigt forventer kræftlægen at behandle omkring 10 patienter om måneder, men det er ”altså ikke det, man bliver rig af” understreger han.

Sundhedsstyrelsen har løbende advaret imod risikoen for afhængighed i forbindelse med medicinsk cannabis. Samtidig er Carsten Rytter personligt ansvarlig, hvis noget går galt i behandlingen. Men det bekymrer ham ikke.

»Jeg tager der fulde ansvar for behandlingen. Vi begynder med små doser, og behandlingen sker under kontrollerede forhold. Så det anser jeg ikke for en stor risiko,« forklarer Carsten Rytter og holder en kort pause, før han fortsætter:

»Men det er jo netop derfor, at nogle læger ikke vil ordinere medicinsk cannabis. Emnet er kontroversielt.«

Søs og cannabissen

Behandlingen på Aros Privathospital skriver sig ind i en større debat om medicinsk cannabis. En debat, hvor Søs Egelind spiller en særlig rolle. Skuespilleren brugte selv ulovlig cannabis ved siden af sin lægelige behandling, da hun for 10 år siden blev ramt af alvorlig kræftsygdom. Siden er hun blevet varm fortaler for kræftbehandling med cannabis. I januar stod hun frem i det tv-program på DR, som inspirerede Carsten Rytter fra Aros Privathospital til at begynde behandling med medicinsk cannabis.

Tv-programmet fik også en masse syge danskere til at kontakte Søs Egelind med spørgsmål om, hvilken type cannabis hun tog, og hvordan hun tog det. Men skuespilleren kunne ikke besvare alle deres spørgsmål. Derfor har hun i denne uge været med til at starte foreningen ”Cannabis Danmark”, der skal fremme rådgivning af patienter i forbindelse med brug af medicinsk cannabis. På sigt skal foreningen fungere som en fond, der kan støtte forskning i brugen af cannabis som medicin.

»Der bliver jo hele tiden efterspurgt evidens på området, og det er netop det, vi skal skaffe - så forskere kan komme til os og få midler til at fremskaffe den evidens og få lavet de forsøg, der skal til,« sagde Søs Egelind til DR i forbindelse med lanceringen af den nye forening.

Forsøgsordning på vej

Fronterne er trukket op i debatten om medicinsk cannabis. På den ene side står folk som Carsten Rytter, Søs Egelind og en masse patienter, der gerne vil bruge medicinsk cannabis. På den anden side står en stor del af det sundhedsfaglige Danmark, som er tilbageholdende med at anbefale cannabis til medicinsk brug, da den dokumenterede effekt af behandlingen er begrænset.

»Vi har alt for lidt dokumentation om medicinsk cannabis til, at man skal tage det i brug uden for et forskningssetup. Og Aros Privathospital skal huske, at det, de tilbyder deres patienter, ikke er evidensbaseret,« siger formanden for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

I efteråret 2016 indgik syv af Folketingets partier imidlertid en aftale om at iværksætte en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis. Med forsøgsordningen bliver det muligt at få recept på mere uforarbejdede cannabisprodukter, som i dag er ulovlige. Forsøgsordningen er nu i høring, og den træder i kraft 1. januar 2018.

Hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler formand Leif Vestergaard Pedersen heller ikke medicinsk cannabis.

»Vi kan konstatere, at nogle patienter oplever at have glæde af medicinsk cannabis. Men det betyder ikke, at vi anbefaler det. Cannabis er ikke et lægemiddel. Det er en form for alternativ behandling. Samtidig skal man huske, at der er en bagside af medaljen. Der er også patienter, der får det rigtig dårligt,« siger formand Leif Vestergaard Pedersen.

I Aarhus vil kræftlæge Carsten Rytter dog forsætte behandlingen med medicinsk cannabis.

»Vi oplever en stigende interesse for cannabis som medicin. Og det har vi tænkt os at efterkomme inden for lovens rammer,« siger han.