Stort oprydningsarbejde efter olieudslip i Aabenraa

Resterne af 3.000 liter dieselolie, der flød ud i Aabenraa Fjord onsdag formiddag, er onsdag eftermiddag ved at være fjernet. Noget af olien er dog drevet i land.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag eftermiddag er Syd- og Sønderjyllands Politi, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen rykket til Varnæs Vig Strand, efter 3.000 liter dieselolie flød ud i Aabenraa Fjord onsdag formiddag.

Store dele af olien er nemlig drevet fra fjorden og ind på Varnæs Vig Strand syd for værket.

»Vi har et område på omkring 300 meter på stranden, hvor vi rydder op nu,« siger Nikolaj Hølmkjær, der er indsatsleder ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Dieselolien slap ud i vandet, fordi der gik hul på et rør fra en opbevaringstank på det gamle Enstedværket. Olien er stort set fjernet fra vandet omkring værket, men der venter et længere arbejde med at få ryddet stranden. Oprydningsarbejdet foregår nemlig helt lavpraktisk med spand og skovl.

»Det er simpelthen manuelt med spande, skovle og hvad der dertil hører af slamsugere og containere til at putte det i,« forklarer indsatslederen og understreger:

»Vi arbejder, indtil solen går ned i aften (onsdag, red.). Så lukker vi ned for natten, og så begynder vi arbejdet igen i morgen tidlig (torsdag morgen, red.). Men det kommer nok til at tage et par dage.«

For at indsamle de sidste olierester i vandet har politiet opsat flydespærringer i fjorden, som kan ses fra Aabenraa Havn.

»Det kan godt se ud som noget, vi har glemt, men det er sådan nogle ringe, der ligger ude i vandet og driver ind mod stranden. Når de så kommer tæt nok på stranden, så går der nogle folk ud med en stor slamsuger, og så suger de indholdet ud af ringene,« siger Nikolaj Hølmkjær.

Også Søværnets Operative Kommando bidrog med oprydningsarbejdet onsdag med et fly i luften, som fotograferede hele fjorden for at skabe overblik over olieudslippet.