Stort flertal af danskerne: Alvorligt syge bør kunne købe cannabis på apoteket

85 procent af danskerne mener ifølge en Gallup-måling, at læger bør kunne udskrive recepter med cannabis til alvorligt syge patienter. Fredag fremsættes et lovforslag i Folketinget om at legalisere hash.

Arkivfoto: »Hvis patienterne får en effekt af det, vil der være flere dårligt bemidlede, som i stedet for at betale 2.000 kr. vil tage på Christiania og købe det billigere der. Jeg har allerede mødt nogle stykker, der vil gøre det. Det kan blive en enorm indtjening for det illegale marked, og der får vi igen en problemstilling, fordi de ikke ved, hvad de faktisk får,« vurderer misbrugsekspert Henrik Rindom. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL ROJO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør være lovligt for alvorligt syge patienter – fx kræftpatienter eller andre stærkt smerteplagede patienter – at få en recept hos lægen, så de kan hente smertelindrende hash på apoteket.

Det mener et stort flertal af danskerne i en ny måling, som TNS Gallup har udført for Berlingske. 85 procent angiver således, at de er enten enige eller overvejende enige i, at det bør være lovligt at ordinere smertelindrende hash.

I dag er to produkter, som indeholder THC, det euforiserende stof fra cannabis-planten, lovlige i Danmark til medicinsk brug, men selve planten er ikke lovlig.

Målingen kommer samtidig med, at Folketinget fredag skal behandle et lovforslag om at legalisere cannabis i en treårig prøveperiode. I den treårige prøveperiode lægger Radikale Venstre, der har stillet forslaget, op til, at statskontrolleret salg af cannabis skal være lovligt, ligesom danskerne i perioden skal have ret til at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug.

Kan give »enorm« illegal indtjening

Ifølge overlæge i psykiatri og misbrugsekspert Henrik Rindom, er der store risici forbundet med at lytte til flertallet af danskere og legalisere smertelindrende hash til alvorligt syge patienter.

»Min store bekymring er, at der ikke er lagt op til medicintilskud ved en forsøgsordning. Det betyder, at patienterne skal betale fuld pris,« siger han.

Ifølge misbrugseksperten koster 10 ml cannabisolie, der for de fleste patienter ville kunne dække en måneds behandling, 2.000 kr.

»Hvis patienterne får en effekt af det, vil der være flere dårligt bemidlede, som i stedet for at betale 2.000 kr. vil tage på Christiania og købe det billigere der. Jeg har allerede mødt nogle stykker, der vil gøre det. Det kan blive en enorm indtjening for det illegale marked, og der får vi igen en problemstilling, fordi de ikke ved, hvad de faktisk får,« vurderer misbrugseksperten.

En holdning, som kun et mindretal af danskerne deler ifølge Gallup-målingen. Her tilkendegiver 60 procent, at de tværtimod mener, at salg af hash på apoteket vil mindske kriminaliteten. Kun fire procent deler overlægens bekymring.

Hos Stofrådgivningen vil man ikke forholde sig til, hvorvidt legalisering af receptpligtig cannabis til alvorligt syge er en god idé, men henviser til fagkundskaben.

»Hvis læger synes, det giver god mening, kan vi kun bakke det op. Det, vi også siger, er bare, at man også skal være opmærksom på, at det er afhængighedsskabende, så man skal være forsigtig med udleveringen, så man ikke får flere afhængige borgere og dermed fornyede problemer,« siger direktør hos Stofrådgivningen Novavi Mikael Jakshøj.

Tre beviselige effekter

En af de danskere, som har haft glæde af medicinsk cannabis er skuespilleren Søs Egelind. Da hun for 10 år siden blev ramt af alvorlig kræftsygdom tog hun, ved siden af den lægelige behandling, ulovlig cannabis for at smertelindre. Det har hun siden fortalt om i en programserie, som blev bragt af DR i januar i år.

Den amerikanske myndighed Food & Drug Administration, FDA, har foretaget en stor undersøgelse om medicinsk cannabis’ effekt og fundet frem til tre områder, hvor det beviseligt lindrer: Medicinsk cannabis mindsker den kvalme, kræftpatienter kan få i forbindelse med kemoterapi, det har en beviselig effekt på neurogene smerter, dvs. smerter i nervefibre, og så har produktet Sativex, der indeholder cannabis, vist sig at have en positiv effekt på sklerosepatienters spasmer.

Et utal af andre sygdomstilstande er blevet undersøgt, men uden at man har påvist tilsvarende positive virkninger.

I efteråret lancerede et flertal på Christiansborg en plan om at gennemføre et fireårigt forsøg med cannabis-medicin. Den ordning kan gøre den rå plante lovlig for udvalgte patientgrupper. Det blev i november anslået, at op mod 1.500 patienter kan komme med under en forsøgsordning fra 2018.

Tiltaget kommer efter at flere andre europæiske lande i disse år taget skridt mod at lempe håndhævelsen af hashlovgivningen, så det ikke længere udløser en fængselsstraf, hvis man omgås stoffet i moderate mængder.

LÆS MERE